İçişleri Bakanı Soylu'dan, Kaşıkçı açıklaması

İçişleri Bakanı Soylu'dan, Kaşıkçı açıklaması
Süleyman Soylu, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için 'Sadece bizi ilgilendiren bir mesele değil. Rezidansın aranması konusunda mutabakat bekleniyor' dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı ile ilgili ''Buna tırnak içerisinde '2 Ekim olayı' diyebiliriz. Sadece bizi ilgilendiren bir mesele değil. Rezidansın aranması konusunda ortak mutabakat bekleniyor'' dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasına ilişkin, ''Buna tırnak içerisinde '2 Ekim olayı' diyebiliriz. Sadece bizi ilgilendiren bir mesele değil. Uluslararası anlaşmalara göre konsolosluklar büyükelçilikler başka bir ülkenin toprağı. Çok bunun benzerleri de yaşanmış değil" dedi.

"Türkiye ilk dakikadan itibaren iki şeyi iyi bir meziyetle sergiledi; hukukun gereğini, ikincisi de soğukkanlılığı. Uluslararası sözleşmelere riayet etti, aynı zamanda da açık ve şeffaf adımlar attı" diyen Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:

BAŞKONSOLOSUN REZİDANSINDA ARAMA

"Yargı süreci söz konusu. Konsolosluğa da girildi. İlgili ülkenin talebiyle gerçekleştirildi. Rezidansla ilgili savcılığın aldığı bir karar var. O talebe olumlu cevap verebilmek ve bunu sağlayabilmek ilgili ülkenin (Suudi Arabistan) onayıyla mümkündür. İlgili ülke bu onayı gösterdiği andan itibaren orada bu soruşturmaya yönelik adımlar atılacaktır. Bu sadece dünyanın takip ettiği mesele değil, bizim hukukumuzun da imtihanı aynı zamanda.

Bir kabul var ama başlamasına yönelik adımda ortak bir mutabakat gerekir. Bu ortak mutabakat bekleniyor. Ortak mutabakat sağlandığı andan itibaren bu adım da gerçekleşir. Bu meseleyi hukukun verdiği ölçüler içinde, şeffaf ve dünyaya açık yönettik, yönetmeye de devam ediyoruz. Bu bizim hukukumuzun da imtihanı. Herkes soruşturmanın sonucunu beklesin. Bu izin daha önce verilmiş olsaydı belki tartışmalar hiç oluşmayacaktı. Ses kaydı olup olmadığı yargılama sonunda ortaya çıkar."

Öne Çıkanlar