İDO'dan sonra TURYOL: Her an kontak kapatabiliriz

İDO'dan sonra TURYOL: Her an kontak kapatabiliriz
İDO’nun ekonomik nedenlerle iç hat seferlerine son vermesinin ardından bir açıklama da TURYOL'dan geldi.

Özelleştirme ihalesi 2011 yılında yapılan Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubu tarafından alınan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO) 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren iç hat seferlerini durdurma kararı almıştı. Alınan karar sonrası bir çok vatandaşın mağduriyeti gündeme gelmişti. Konu hakkında İDO dün kararın gerekçeleriyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, özelleştirme sonrasında alınan kararların devletin İDO ile rekabeti anlamına geldiği açıklamada haksız rekabete dikkat çekildi.

İDO'DAN 7 MADDELİ İÇ HATLARI KAPATMA AÇIKLAMASI

İDO’nun ekonomik nedenlerle iç hat seferlerine son vermesiyle başlayan tartışma sürüyor.

TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı olan CHP’li Meclis Üyesi Yunus Can, İDO’nun seferlerine son vermesinin nedeninin maliyetlerin artık karşılanamaz hale gelmesi olduğunu söyleyerek, "TURYOL olarak biz de kontak kapatabiliriz. Akaryakıt giderlerimiz geçen yıla göre yüzde 143 arttı" dedi.

1 Aralık itibariyle iç hat seferlerine son verdiğini duyuran İDO'nun özelleştirilme süreci İBB Meclisi'nin 19 Kasım tarihli oturumunda da tartışma yarattı. CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam konuyla ilgili soru önergesi vererek, 2011 yılında İBB Meclisi tarafından oy çokluğu ile gerçekleştirilen İDO'nun özelleştirilme sürecini anlattı.

BU GEMİLERİ KİM SATIYOR?

Sağlam önergesinde Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker'in köşesinde yazdığı, "Her biri 2 milyon dolar olan İDO'nun durdurduğu hatlarda sefer yapan üç gemi satışa çıkarılmış, ihaleyle falan değil. Üç geminin ortak özelliği 1997 yılında Norveç'te inşa edilmesi, üçü de TBMNM Başkanı Binali Yıldırım'ın İDO Genel Müdürlüğü sırasında hizmete girmiş olması. İDO 2011 yılında özelleştirilirken mülkiyetin İBB'de kaldığı açıklanmıştı. O halde bu gemileri kim satışa çıkardı, geliri kim alacak?" sorusuna da yer verdi.

İDO GEMİLERİ İNTERNETTEN SATIŞA ÇIKARDI

Sağlam, İDO'nun iç hatlardan çekilmesinin ve faturasını "devlete ve İBB'ye" kesmesinin hukuki ve ekonomik sonuçlarının olup olmayacağını da sordu. Soru önergesi yanıtlanmak üzere oybirliği ile İBB Meclis Başkanlığı'na havale edildi.

SÖZLÜ TARTIŞMA YAŞANDI

Oylamanın ardından CHP'li ve AKP'li meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışma sırasında söz alan TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı olan CHP'li Meclis Üyesi Yunus Can, konuyla ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Can, İDO'nun iç hat seferlerini durdurmasının nedeninin maliyetlerin çok yükselmesi olduğunu, geçen yıla göre akaryakıt giderlerinin yüzde 143 arttığını söyledi. TURYOL'un da İDO'nun da kullandığı gemilerin motor parçalarının, yedek parçalarının yabancı menşeli olduğunu belirten Can, bu parçaların dövize endeksli olması nedeniyle giderlerin çok arttığını vurguladı.

TURYOL OLARAK HER AN KONTAK KAPATABİLİRİZ

İDO'nun deniz ulaşımındaki payının sadece yüzde 3 olduğunu ifade eden Can, "İDO'nun olağanüstü bir sefer sayısı yok. Biz TURYOL olarak ya da başka özel şirketler o seferleri gerçekleştirebilir. Ama biz de TURYOL olarak her an kontak kapatabiliriz. Maliyetlerimiz çok fazla arttı. İDO'nun iç seferlerini iptal etmesinin arkasında başka neden aramaya gerek yok tek neden maliyetlerin artık karşılanamaz hale gelmesi" diye konuştu.

TURYOL, İstanbul'da Kadıköy/Haydarpaşa-Eminönü/Karaköy ve Üsküdar-Eminönü/Karaköy hatlarında tarifeli olarak günlük ortalama 470 sefer yapıyor. Ada turu ve Boğaz turu da düzenleyen firma, Çınarcık, Kocadere, Esenköy ve Armutlu ilçelerine de sefer gerçekleştiriyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar