'İki kamu görevlisinin sahip olduğu bilgileri anlatmaması gerçekleri kararttı'

'İki kamu görevlisinin sahip olduğu bilgileri anlatmaması gerçekleri kararttı'
'Üç yıl geçmesine karşın darbeye katılanların siyasi bağlantıları, kimi siyasilerin, askerlerin ilişkilerine dair sorular cevapsız.'

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hâlâ cevaplanmayan sorular olduğunu yazdı. Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun verimli çalışmadığını belirten Toker, isim vermeden Dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Darbeleri Araştırma Komisyonu'na bilgi vermediğini hatırlattı.

Toker'in 'Darbeyle hesaplaşmak' başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Darbe girişimi sonrasında, demokrasiye yönelik tehditleri gidermek, koşulsuz demokrasiyi kurmak, gerçek bir hukuk devletini inşa etmek güçtü evet ama imkansız değildi. Ne var ki TBMM'deki dört partinin ittifakıyla kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu verimli çalıştırılmadı:

Komisyon görüşmelerinin yayınlanması önerisi reddedildi. O gün, darbenin aydınlatılmasında kritik rol oynayacak konumdaki kamu görevlileri muhalefet partilerinin talebine rağmen davet edilmedi.

İki kamu görevlisinin sahip olduğu bilgileri TBMM'ye anlatmaması, gerçekleri kararttı.

Rapor çok gecikti, ortaya çıkan rapora sonradan eklemeler yapıldı. Üç yıl geçmesine karşın, darbeye katılanların siyasi bağlantıları, kimi siyasilerin askerlerin ilişkilerine dair sorular cevapsızdır. Bütün darbeler gibi 15 Temmuz kanlı darbe girişimi de toplumsal kazanımları yok etti. Başta ağır hak ihlalleri olmak üzere, bu ülkenin yurttaşlarına çok ağır bedeller ödetti, ödetmeyi de sürdürüyor."

Öne Çıkanlar