İki mahkeme anlaşamadı, Aladağ davası ortada kaldı

İki mahkeme anlaşamadı, Aladağ davası ortada kaldı
Kozan 1. Ağır Ceza Mahkemesi ile Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi arasında dosya birleştirme kararında uyuşmazlık çıktı, Aladağ'da 11 çocuğun yanarak ölümüne dair dava ortada kaldı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Kozan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Adana'nın Aladağ İlçesinde 11'i çocuk 1'i eğitmen toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği Süleymancılar'a ait yurttaki yangıyla ilgili davanın 7 Eylül'deki duruşmasında, dosyanın Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer'in görevi kötüye kullanmaktan tutuksuz yargılandığı dava ile birleştirilerek Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar vermişti.

Mahkeme birleştirme kararında kaymakamın eylemiyle kendi dosyalarındaki yargılama konusunun aynı olduğunu belirterek, birden fazla mahkemede yargılama yapılamayacağı gerekçesini sunmuştu.

Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde Süleymancılar Tarikatı'na ait yurtta yaşanan ve 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği ve 22 öğrencinin de yaralandığı yangınla ilgili Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında, 'görevi kötüye kullanma' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Mevzuat gereği kaymakamlar görevleriyle ilgili suçlarda illerindeki Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıyor. Bugün Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kaymakamın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında birleştirme talebiyle ilgili karar çıktı.

DOSYA ORTADA KALDI

Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme kararında uyuşmazlık olduğunu kaydederek davaya bakacak mahkemeye karar verilmesi için dosyayı İstinaf Mahkemesine yolladı.

Kararda "Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/102 esas sayılı dava dosyasındaki tüm sanıklar hakkında açılan kamu davasının taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçuna ilişkin olduğu, mahkememiz dosyasındaki sanık Ahmet Ziya Filizler hakkında açılan kamu davasının ise gözetim ve denetim görevini ihmal etmek suretiyle görevi kötüye kullanma suçuna ilişkin olduğu, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2017/102 esas sayılı dava dosyasındaki sanıklara isnat olunan suç ile mahkememiz dosyasındaki sanığa isnat edilen suçun birbirinden farklı olduğu sanıklarının da aynı olmadığı" ifade edildi. 

'HER İKİ DOSYA ARASINDA HUKUKİ VE FİİLİ İRTİBAT YOK'

"Her iki dava dosyası arasında sanıkları ve suçları yönünden hukuki ve fiili irtibat bulunmadığını, sanıkların işledikleri iddia olunan ve iddianamede anlatılan eylemlerinin aynı nitelik ve mahiyette olmadığını ve her iki dava dosyasının birlikte görülmesinin ve delillerin birlikte değerlendirmesinin zorunlu olmadığını" kaydeden mahkeme, kararın devamında şu ifadeleri kullandı:

"Usül yönünden de yarar bulunmadığı, zira dosyamızda sanık Ahmet Ziya Filizler hakkında yapılan yargılama sonucunda verilecek kararın Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2017/102 esas sayılı dava dosyasında taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan verilecek hükme herhangi bir etkisinin olmayacağı anlaşıldığından Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2017/102 esas sayılı dava dosyasının tefriki ile ayrı bir esas kaydına ayrı esas kaydedildikten sonra birleştirme konusunda uyuşmazlık çıktığından uyuşmazlığın giderilmesi ve yargı yerinin belirlenmesi için dosyanın Adana Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesine gönderilmesine."

Mahkeme duruşmayı 15 Kasım 2018 tarihine erteledi.

DAVA AVUKATI: KOZAN AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NİN VERDİĞİ KARAR DOĞRU

Davaya mağdur ailelerin avukatları oldukları için müdahil olan Sosyal Haklar Derneği avukatlarından Ömer Gökhan Çelik, mahkemenin son kararla birlikte şu an Aladağ davasına bakacak mahkeme olmadığını belirterek karar için şunları söyledi:

"Olayın birden fazla sanığı var. Mahkemeler maddi gerçeğin açıklığa kavuşturulması için varlar. Suça konu olay ve mağdurları aynıdır. Bu yönüyle Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı olumlu buluyoruz. İki dosyanın birleştirilmesi, kaymakam, itfaiye görevlileri, il ve ilçe eğitim müdürü ile dernek yöneticileri ve yurt görevlilerinin bir arada yargılanması gerekir. Türkiye'de artık korkusuzca sosyal cinayetlerin üzerine gidebilecek mahkemelere ihtiyaç olduğu açıktır."

Sosyal Haklar Derneği İstanbul Kadıköy'de bu akşam saat 19.00'da Aladağ ve Soma ile ilgili eylem yapacak.

İLGİLİ HABER: BİLİRKİŞİ RAPORU AKLADI, ALADAĞ SANIKLARI TAHLİYE EDİLDİ

İLGİLİ HABER: ALADAĞ FACİASI DAVASINDA TUTUKLU KALMADI, AİLELER TEPKİLİ

Öne Çıkanlar