Theresa May güven oylamasını kazandı

Theresa May güven oylamasını kazandı
Yapılan gizli oylamada Muhafazakar Parti üyeleri İngiltere Başbakanı May'e destek verdi. May, oylamayı kaybetseydi istifasını vermek zorunda kalacaktı.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in partisinin liderliğinde kalıp kalmayacağına dair Muhafazakâr Parti'de yapılan güven oylaması sonuçlandı. Gizli oylamada Muhafazakar Parti üyeleri May'e destek verdi. Başbakan May, 117'ye karşı 200 oyla partisinin desteğini kazandı.

May'in oylamayı kazanması için Avam Kamarası'ndaki 317 Muhafazakâr Partili milletvekilinin salt çoğunluğunun desteğini alması gerekiyordu. Yani May'in en az 158 milletvekilinin desteğine ihtiyacı vardı.

Theresa May oylamayı kaybetseydi, istifasını vermek zorunda kalacaktı. Muhafazakar Parti'de güvensizlik oylaması için partinin milletvekillerinin yüzde 15'inin bu yönde talepte bulunması gerekiyordu.

Muhafazakar Parti'den en az 48 milletvekilinin partinin Avam Kamarası'ndaki parlamento grubunun başkanına mektuplarını gönderdiği açıklanmıştı. May ise "Bu oylamada elimdeki vargücümle mücadele edeceğim" demişti.

YENİDEN ADAY OLMAYACAK

Oylama başlamadan önce Muhafazakar milletvekillerinden son kez destek isteyen May, 2022'de yapılması planlanan genel seçimlerde partiyi temsil etmeyeceğini ancak Brexit anlaşmasını hayata geçirmek istediğini belirtti.

Muhafazakar Parti'de güvensizlik oylamasına, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışını düzenleyen Brexit anlaşmasına gelen itirazlar neden oldu. Yeni başbakanın İngiltere'yi 29 Mart'ta AB dışına çıkartacak mekanizma olan 50. maddeyi rafa kaldırmak ya da süresini uzatmak zorunda kalacağını belirten May bunun da "Brexit'i geciktireceğini, hatta durduracağını" savundu.

Grafik: BBC Türkçe

Theresa May'in Avrupa Birliği ile üzerinde anlaştığı Birlikten çıkış (Brexit) anlaşmasını yeterli bulmayan Muhafazakâr Partililer, yeni bir liderle yola devam edip Brexit şartlarını Brüksel ile yeniden müzakere etmek istiyor.

Theresa May ise tek ve en iyi anlaşma metninin ellerindeki metin olduğunu söylüyor ve bu anlaşmanın onaylanmaması halinde İngiltere'nin bir anlaşma olmaksızın AB'den düzensiz bir biçimde çıkmak zorunda kalabileceğini ifade ediyor.

 (Kaynak: BBC)

Öne Çıkanlar