'Interpol, Çağlayan dahil 7 kişiyi arıyor'

'Interpol, Çağlayan dahil 7 kişiyi arıyor'
Hakan Atilla davasını yakından takip eden CHP'li Erdal Aksünger, 'En az suç işleyen Hakan Atilla' dedi.

HABER MERKEZİ - ABD'deki Hakan Atilla davasını yakından takip eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, "En az suç işleyen Hakan Atilla" diyerek jüri kararının açıklanacağı 11 Nisan'a dair öngörülerde bulundu.

Bianet'e konuşan ve dava sürecini Manhattan Federal Mahkemesi'nde CHP adına takip eden parti Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, jüri kararını ve hükmün açıklanma tarihi olan 11 Nisan ile ilgili değerlendirmelerde bulundu;

'BİR ERDAL KUYUMCU OLAYI VAR'

"Aslında bu davayla ilgili çok önemli bir detay var. Tam da Zarrab'ın 2016'da yakalandığı günlere denk gelen bir Erdal Kuyumcu olayı var.

"Erdal Kuyumcu bir tiyatro sanatçısı aslında, abisi de Denizli'de AKP'nin kurucularından. Orada ek iş olarak metal işi yapan şirketlere danışmanlık yapıyor.

"Kuyumcu'nun ABD'deki evine FBI 100 kişilik bir ekiple baskın yapıyor ve Kuyumcu İran'a yönelik ambargoyu delmekle suçlanıyor ve tutuklanıyor. Kuyumcu orada 20 yılla yargılanıyor. Aleyhine tek bir delil olmamasına rağmen 7 yıl hapis cezasının 4 yıllık infazı için 18 Kasım 2017'de de hapse giriyor.

'GÖZLERİ ONDAN BAŞKASINI GÖRMEDİ'

Erdal Kuyumcu'nun üzerine suç yıkılan kişilerden biri olduğunu söyleyen Aksünger sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Rıza Sarraf ile yakından ilgilenen, lobi şirketlerine para dağıtan hükümet, bir gün bile Erdal Kuyumcu için 'benim vatandaşım' demedi. Gözleri Sarraf'tan başkasını görmüyordu.

'EN AZ SUÇ İŞLEYEN HAKAN ATİLLA'

"Mehmet Hakan Atilla için de ABD'de bu davadan yargılananlar arasında en masum olanı diyebiliriz. Masumiyet derken, atılı suçlar arasında en az suçu işlemiş olanı. Mehmet Hakan Atilla ast üst ilişkisi içinde o günlerde (dava sürecinde) dinlediğim tapelere göre de ilk başta bu işlere zorla dahil edilen bir adam rolündedir.

"Benim beklentim bu nedenle Atilla'nın daha hafif bir ceza alacağı yönündeydi. Bu durumda 11 Nisan'da büyük bir ceza ile karşı karşıya kalacak. Ancak başrol oyuncularının hepsi Türkiye'de ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Mehmet Hakan Atilla'ya sahip çıkmamış bir iktidar var ama zaten sahip çıkmamasının temel nedeni bu işin ucunun kendi bakanlarına kadar uzandığını bilmeleri.

'ZARRAB'A NE OLDUĞUNU KİMSE BİLMEYECEK'

"Türkiye açısından da daha ağırlaştırılmış konular gözüküyor. Şimdi Amerika'da gıyabında ceza yok. Rıza Sarraf'a verilecek cezanın 10 yıl civarında olacağı söyleniyor ama onu yatar mı yatmaz mı infazı ne olur, kimse bilemeyecek.

"Adalet Bakanlığı ve FBI artık devre dışı. Sarraf'a tanık koruma programı kapsamında başka bir kimlik verecekler. 10 yıl boyunca ABD dışına çıkması yasaklanacak. Kolluk da bilemeyecek. Nerede olacağı tamamen muamma.

'INTERPOL, ÇAĞLAYAN DAHİL 7 KİŞİYİ ARIYOR'

"Bundan sonraki süreçte Amerikan Hazine Bakanlığı Türkiye'deki bankaları da dahil edebilir. İsim belirtmeden söyleyeyim dava dosyasında 'Turkish Bank 1' ifadesi vardı, bu da minimum iki banka olduğunu gösteriyor. 15 Aralık 2015'ten itibaren hakime verilmiş 398 dosya var. Bunlardan 3'ü ısrarla hala açılmadı.

"Bu dosyalar içinde hangi kurumlar, hangi kişiler var bilinmiyor.

"Zafer Çağlayan, Süleyman Aslan ve Abdullah Happani'nin de olduğu 7 kişi de firari sanık olarak tanımlanıyor. Bu şimdiye kadar çok telaffuz edilmedi ancak bu isimler Interpol ve Europol tarafından Kırmızı Bülten ile aranıyor. Amerika'da gıyabında yargılama olmadığı için bu böyle.

'ABD OLAYI BM'YE GÖTÜREBİLİR'

"Türkiye açısından sonraki en büyük tehlike zayıf ihtimal olsa da ABD ve Türkiye arasındaki gerilim büyürse Amerika bunu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne götürebilir. O zaman da Türkiye başka sorunlarla karşılaşabilir.

"Zarrab'ı kurtarmak için para harcayanlar ödemeli o zaman cezayı. Vatandaşın cebinden çıkmamalı. Cezanın 10 milyar dolar seviyelerinde olabileceği düşünülüyor." 

Öne Çıkanlar