İran saldırıdan ABD'yi sorumlu tuttu: Yanıt vereceğiz

İran saldırıdan ABD'yi sorumlu tuttu: Yanıt vereceğiz
İran’ın Ahvaz kentinde üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı askeri geçit törenine yönelik saldırıda 24 kişi öldü, 53 kişi de yaralandı.

İran'ın güneybatısındaki Huzistan Eyaleti’nin başkenti olan Ahvaz kentinde, üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşen askeri geçit töreni sırasında silahlı saldırı düzenlendi. 8 yıl süren Irak-İran savaşının bitişinin yıldönümü dolayısıyla ülke çapında kutlanan Kutsal Savunma Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen törende sayıları 4 olduğu tahmin edilen kişilerce askerlerin üzerine ateş açıldı.

İran Devlet Televizyonu, olayı "Tören sırasında çok sayıda silahlı saldırgan ateş açmaya başladı. Çok sayıda kişi öldü ve yaralandı" ifadeleriyle duyurdu.

Silahlı saldırıyla ilişkin bölge basınına yansıyan bilgilere göre askeri üniforma giymiş bu kişiler, seyircilere ayrılan bölümün arkasından tören kıtasındaki askerlere ateş açtı. Törene katılıp konuşma yapmaya hazırlanan askeri komutanların oturduğu mekanın da hedef alınan bölgelerden birisi olduğu belirtildi. Saldırı yaklaşık 10 dakika sürdü.

Saldırı sonrasında verilen resmi olmayan bilgilere saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 1'i gazeteci 24 kişinin kişinin öldüğü 53 kişinin de yaralandığı belirtildi. Törene saldıranlardan 2'sinin yaşanan çatışma sonrasında öldürüldüğünü duyuran Tasnim Haber Ajansı diğer saldırganların yakalanması için de operasyon başlatıldığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Ahvaz kentindeki askeri törene yapılan saldırıyı Twitter hesabından yaptığı açıklama ile kınadı. Saldırganların "Yabancı rejim tarafından eğitilip maddi açıdan desteklenen ücretli teröristler" olduğunu iddia eden Zarif, yaşamını yitirenler arasında çocuklarla gazetecilerin olduğunu söyledi. Zarif, "Bölgede terörü destekleyen ülkeler ile Amerikalı başkanlarını bu saldırıdan dolayı sorumlu tutuyoruz. İranlı vatandaşların canını korumak için keskin ve hızlı bir şekilde yanıt vereceğiz" dedi.

Ahvaz kentindeki askeri geçit törenine gerçekleştirilen saldırıyı, bölgedeki Araplar için bağımsızlık talebinde bulunan sol kökenli Ahvazlar Grubu adıyla bilinen 'Ahvaz'ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi' adlı grup üstlendi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

SALDIRININ CANLI YAYINA YANSIYAN GÖRÜNTÜLERİ

 

Öne Çıkanlar