İş dünyası çeki çekle döndürüyor

İş dünyası çeki çekle döndürüyor
Çekini, çekle döndüren iş dünyası özellikle iş ilişkileri geçmiş yıllara dayanan firmaların çeklerinin arkasını yazmak yerine yeni çek kabul ediyor.

Türk Lirası'nda yaşanan kayıp, büyümedeki yavaşlama derken her gün birden fazla şirketin konkordato kararları iş dünyasını piyasa içinde kendi çözümlerini bulmaya yöneltiyor. 

Dünya gazetesinin haberine göre, finansal kesimde tahsili gecikmiş alacaklar dikkatle izlenirken Türkiye'de iş dünyası için nakdin karşılığı olan çekte ‘karnesini’ bozmak istemeyenler karşılıklı uzlaşmaya gidiyor.

Buna göre, vadesi geldiğinde eski çek yenisi ile değiştirilerek vade uzatıldığı gibi, tutar taksitlendirerek ödeniyor.

Çekini, çekle döndüren iş dünyası temsilcilerinin özellikle iş ilişkileri geçmiş yıllara dayanan firmaların çeklerinin arkasını yazmak yerine, yeni çekin kabul edildiğini anlattıkları kaydediliyor. Karşılıksız çek işlemlerinin çok yüksek olmamasının bir nedenin de şirketler arasındaki uzlaşmanın olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de normal dönemde çeklerin ortalama vadesi 90 gün. Fakat bu süre özellikle son dört ayda 180 güne çıkmış durumda. Uzmanlar herkesin çekini 'takla' attırarak günü kurtarmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, iş dünyasının kendi arasında borç yapılandırma yaptığını anlatarak, banka faizleri yüksek olduğu ve firmaların kredi puanları düşmesin diye karşılıklı olarak vadelerin uzatıldığına işaret etti.

Çekte vade uzatma işinin her zaman olduğunu kaydeden İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, şirketlerin bankalarla sıkıntıya girmek yerine çek verdiği şirketle anlaşarak, belli bir vade farkı koyarak yeni bir çek yazdığını söyledi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan ise "Ya çek uzatma yaşanıyor ya da yeniden tahsilatlarla ilgili yeni çekler karşılıklı olarak benimsenip yazılıyor. Ülkemiz ekonomisinde çarkların işleyebilmesi için KOBİ’lerimizin tahsilat sorunlarının çözülmesi büyük önem kazanıyor. Aksi durumunda işletmelerimiz ve KOBİ’lerimiz iş yapamaz duruma gelince, haliyle bir sıkışıklık yaşanıyor" dedi.

İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİDEF) Başkanı Mehmet Akyürek de çeklerin günü geldiğinde ödeme problemi varsa, önceden haberdar edenlere iki farklı seçenek sunulduğunu belirtiyor. 
Ödeme güçlüğü çeken firmanın ya yeni çek yazdığını ya da çekin arkası yazılmadan bekletildiğini dile getiren Akyürek, "Bir çekin arkasını yazıp icraya verip, firmayı batırmak kimsenin işine gelmez" görüşünü dile getirdi.

Güney Ege Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (GESİDEF) Başkanı Aysun Nalbant ise firmaların elinde çeki olan firmaların konkordato ilan etmesi durumunda ne yapacaklarına çalıştıklarını kaydediyor. Nalbant, "Eğer çeki veren güvendikleri bir firma değilse, o firmayla ilgili araştırma yapılıyor. Çekin günü gelip de ödenmezse, firmanın el konulabilecek malı varsa hemen icraya veriliyor. Haciz edilecek bir şey yoksa mal karşılığı olarak borcunu tahsil etmeye çalışıyorlar" bilgisini aktardı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar