IŞİD'den geriye kalan kimsesiz çocuklar yarın Almanya'da olacak

IŞİD'den geriye kalan kimsesiz çocuklar yarın Almanya'da olacak
Alman hükümeti, ebeveynleri IŞİD’e Almanya’dan katıldıkları için onlarla birlikte Irak ve Suriye’ye geçen ya da o topraklarla doğan kimsesiz çocukları yarın kendi ülkesine getiriyor.

Süheyla KAPLAN


Rojava Enformasyon Merkezi’nin resmi Twitter sayfasından yapılan açıklamada, Kuzey Suriye’de öldürülen ve Alman vatandaşı olan IŞİD militanlarının kimsesiz  çocuklarının  yarın Alman makamlarına teslim edileceği bildirildi. 

IŞİD’den geriye kalan kimsesiz çocukların Irak ve Suriye arasında bulunan Semalka  Sınır Kapısı’nda Federal Dışişleri Bakanlığı temsilcilerine teslim edeceği kaydedildi.

Suriye’nin kuzeyindeki mülteci ve cezaevi kamplarında Almanya’dan IŞİD’e katılan  militanların yaklaşık yüz  çocuğu ve 3 bine yakın yabancı kadının olduğu belirtiliyor.

Temmuz ayının ortasında Berlin Eyalet İdari Mahkemesi, Suriye’de IŞİD’e katılan Alman bir kadının ve üç çocuğunun Almanya’ya iade edilmesi yönünde karar vermişti. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise kadının değil, yalnızca çocukların alınması gerektiğini belirtti. Berlin-Brandenburg eyalet Yüksek Mahkemesi, Dışişleri Bakanlığı’nın bu kararına sert bir şekilde karşı çıktığı bir mektup kaleme aldı. Buna göre Almanya’nın kendi vatandaşlarını geri almadığı takdirde, Almanya’nın da başka ülke vatandaşlarını sınır dışı etmek isteğinde problemlerle karşılaşılabileceği vurgusu yapıldı.

7 BİN KİŞİ YARGILANDI

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) IŞİD’lileri kendi kurdukları mahkemelerde yargılıyor. Şu ana kadar El Kaide, El Nusra ve ÖSO’luların bulunduğu 7 bin civarında kişinin Suriye’de yargılandığı belirtiliyor.

Alman hükümeti IŞİD suçlularının yargılanması konusunda uluslararası temaslarda bulunduğunu belirtiyor. Ancak Alman hükümeti, Kürt özerk yönetimini ve bu yönetimin yargı organlarını resmi olarak tanımıyor. QSD’nin Suriye’de kurmak istediği mahkemelerden bağımsız olarak da Irak hükümeti IŞİD suçlularını yargılamak için bir mahkeme kurmaya hazırlanıyor.

Ayrıca yabancı ülkelerden gelen ve (Rojava’da) yakalanan binlerce IŞİD suçlusuna ne yapılması gerektiği konusu açık değil. Kürt özerk yönetiminin en üst temsilcisi  olan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) bunların menşei bölgelerinde adalete teslim edilmesini veya Suriye’nin kuzeyinde uluslararası bir mahkeme kurulmasını talep ediyor.

Öne Çıkanlar