IŞİD işkencesi görmekten parti başkanlığına

IŞİD işkencesi görmekten parti başkanlığına
Minbiç'te IŞİD'in karanlık zindanlarında işkenceye maruz kalan İbrahim Kaftan, şimdi Suriye'nin gelecekte belki de en çok konuşulacak partilerinden birinin başkanı olarak seçildi.

Gamze KAFAR


İbrahim Kaftan geçmişte Baas Rejimi tarafından gözaltına alındı. Birkaç günlük gözaltı uygulamasından yıllar sonra Minbiç'te IŞİD'in karanlık zindanlarında işkenceye maruz bırakıldı. Şimdiyse Suriye'nin gelecekte belki de en çok konuşulacak olan partisinin genel başkanı olarak seçildi.

Suriye'de yaşanan savaşın 8. yılında bölge iç savaşla çalkalanırken, Suriye Gelecek Partisi kuruldu. Partinin kuruluş kongresinin gerçekleştirildiği yerin henüz 6 ay önce IŞİD'den alınan Rakka kenti olması ise anlamlıydı.

Partinin kuruluşu Kuzey Suriye ve Rojava için yeni bir dönemin de başlangıcı. Farklı kesimleri bünyesinde barındıran yeni parti,  Suriye'de bu zamana kadar mezhep ve ulus ayrımı yapmayan tek parti olma özelliğini taşıyor.

Parti kuruluşu, Suriye'nin her bölgesinden Arap, Kürt ve Süryani 800 temsilcinin ve 100 siyasi partinin katılımıyla gerçekleştirilen kongre sonrası alındı.

Suriye Gelecek Partisi'nin Genel Başkanlığı’na Minbiçli Arap kökenli İbrahim Kaftan seçildi. Parti genel sekreteri ise Hevrin Xelef seçildi.
Partide bölge dağılımı da yapıldı. Buna göre, yönetimde Halep 5, Şehba 4, Afrin 7, İdlib 4, Minbiç 7, Rakka 7, Deyr e Zor 7, Tabka 5, Kobani ve Gire Sipi 8 ve Cizre Bölgesi’nden 21 temsilci yer aldı.

27 Mart günü Rakka'da gerçekleştirilen ve 1 gün süren Suriye Gelecek Partisi'nin kuruluş kongresinin sonuç bildirgesi parti başkanı İbrahim Kaftan tarafından okundu. 

Partinin siyasi söyleminde en dikkat çekici olanlar şöyle:

"Ulusal birlikteliğin güçlendirilmesi.
-Demokratik ve merkezi olmayan bir Suriye'nin kurulması. Yönetmeliğinde özgürlük, çok renklilik, eşitlik ve insan hakları koruma altına alınmıştır.
-Şovenizmin her türlüsüne karşıdır. Kürt sorunu dahil olmak üzere ulusal sorunların uluslararası kanunlar çerçevesinde çözülmesi amaçlanır.
-Her yurttaşın ulusal kimliği, dini ve inancına göre yaşamaya hakkı vardır.
-Komşu ülkeler ile iyi ilişkiler kurulmasını amaçlar. IŞİD'den arındırılan bölgelerde yaşayan yurttaşlara destek verilmesini amaçlar."

Suriye Gelecek Partisi’nin meclisi 81 kişiden oluşuyor.

Parti, " Suriye halklarının menfaatleri ve Suriye topraklarının birliğinin savunulması için kurulmuştur. Hiçbir bölgesel ve uluslararası devletin planları ya da hiçbir parti ve siyasi oluşumun menfaatleri doğrultusunda hareket edilmemelidir" söylemi oldukça dikkat çekici.

Suriye Gelecek Partisi ayrıca, ülkedeki  savaşın durdurulmasını, bölge güvenliği için ortak bir çalışma yürütmek için Suriye muhalefeti ile sağlam ilişkiler kurmayı amaçlıyor.

Parti ayrıca "Suriye'nin birliği korunmalı ve tüm bölücü projeler reddedilmelidir" söylemine sahip.

Parti Genel Başkanlığı'na seçilen İbrahim Kaftan kimdir?

İbrahim Kafran 1967 yılında Minbiç'te Arap kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğretimini Minbiç'te tamamlayan Kaftan, yükseköğrenimini ise Lübnan'da mühendislik bölümüyle tamamladı. Yükseköğretimini tamamlayan İbrahim Kaftan daha sonra Suriye'ye geri döndü. Suriye'de Mühendisler Sendikası'na üye olup kendi bürosunu açtı.2008 yılında tekrar üniversiteye giden Kaftan, Şam'da bulunan El İmam El Ozay Üniversite'sinden 'Din Bilimleri' diploması aldı.

Suriye'de 2011 yılında başlayan olaylara kayıtsız kalmayarak Suriye gençliği ile örgütlenme çalışmaları için ilişkilerini geliştiren İbrahim Kaftan, 22 Nisan 2011'de Suriye Rejimi'ne karşı yapılan 'Büyük Cuma' adlı protesto gösterisinde Suriye Devleti tarafından gözaltına alınıp, birkaç gün sonra serbest bırakıldı.

Minbiç'in Baas Rejimi'nden alınmasından sonra Minbiç Devrimciler Meclisi'nin başkanı olan İbrahim Kaftan, meclis içinde yaşanan karışıklıklardan kaynaklı başkanlık görevinden istifa edip, meclisin hizmet bürosunda çalışmalarına devam etti.

IŞİD'in Minbiç'i almasıyla birlikte IŞİD üyeleri tarafından esir alınan İbrahim Kaftan bir buçuk ay boyunca işkence ve şiddete maruz kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra Suriye'den çıkan İbrahim Kaftan, Suriye Ulusal Koalisyonunda Dış İlişkiler Komitesi'nde çalıştı.

2016 yılında IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyon tarafından Minbiç'in kurtarılmasının ardından Suriye Demokratik Ulusal Koalisyonu'nun Minbiç Şube Başkanlığı'nı yaptı. 20 Şubat'ta ise Minbiçlilerin oylamasıyla Minbiç Sivil Yönetimi Yasama Meclisi Eşbaşkanlığına seçildi.

İbrahim Kaftan, 27 Mart günü Rakka'da gerçekleştirilen Suriye Gelecek Partisi'nin Kuruluş Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı'na seçildi.

Öne Çıkanlar