İstanbul Barosu seçimlere gidiyor: 10 aday yarışacak

İstanbul Barosu seçimlere gidiyor: 10 aday yarışacak
Avrupa’nın en büyük barolarından biri olan İstanbul Barosu’nda seçim heyacanı yaşanıyor. 21 Ekim’de yapılacak baro seçiminde 10 aday yarışacak.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - İstanbul Barosu seçimlerine yaklaşık iki hafta kaldı. 21 Ekim Pazar günü düzenlenecek seçimlerde baroya kayıtlı yaklaşık 41 bin avukat oy kullanacak. Seçimlerde mevcut İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun yanı sıra dokuz aday daha bulunuyor.

Son olarak adaylıklarını açıklayan isimler Fikret İlkiz ile Eren Keskin oldu. Yedi grubun adaylarının yanı sıra iki bağımsız adayın yarışacağı seçimlerde Baro Başkanı Durakoğlu’nun da üyesi olduğu ‘Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Hasan Kılıç da aday olarak çıktı.

SEÇİMLERE GİRECEK GRUP VE ADAYLAR ŞU ŞEKİLDE:

Önce İlke Grubu: Mehmet Durakoğlu ve Hasan Kılıç

Milliyetçi Avukatlar Grubu: Kaptan Yılmaz

Ortak Hedef Platformu: Cem Kaya Karatün

Avukat Hareketi: Başar Yaltı

Avukat Hakları Grubu: Gökhan Ahi

Baroda Değişim ve ve Gelişim Hareketi: Talat Canbolat

Bağımsız adaylar: Fikret İlkiz, Çiğdem Koç

Özgürlükçü Hukukçular Platformu: Eren Keskin

SEÇİMLERDE ADAY OLAN AVUKATLAR VE VAATLERİ:

Önce İlke Grubu adayı Mehmet Durakoğlu: Mevcut İstanbul Barosu Başkanı. 2004'de İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2006'da Baro Başkan Yardımcısı oldu. 2010-2012, 2012-2014 ve 2014-2016 dönemlerinde İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. ÇYDD Üyeliği ile SODEV ve TÜSES yönetimlerinde bulundu.

Önce İlke Grubu adayı Hasan Kılıç: Genç Avukatlar Birliği Baskanlığı görevini yürütüyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesini Şeref Öğrencisi derecesinde bitirdi. Baro Meclisi Üyeliği, Bölge temsilciliği, Avukat Hakları Merkezinde Genel sekreterlik, Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık görevini yürütmüştür. Ayrıca İstanbul Barosu CMK Kordinatörlüğü, Medya Komisyonu ve Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulunda görev yaptı.2010-2012, 2012-2014, 2014-2016 dönemlerinde İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. İnsan Hakları Merkezi, MAHKİM Üyeliği ve Fikri ve Sinai Haklar Merkezi üyeliğinde bulundu.

ÖHP adayı Eren Keskin: Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski genel yayın yönetmeni. Türkiye'de faaliyet gösteren "Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu"nun kuruculuğunu yaptı, İnsan Hakları Derneği'nin başkan yardımcılığı ve eski İstanbul şubesi başkanı görevlerinde bulundu. Keskin, 2004 Aachen Barış Ödülü, 2005 Theodor Haecker Politik Cesaret ve Dürüstlük Ödülü ve 2017 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Kaptan Yılmaz:  Yılmaz kendisini şöyle tanımlıyor: İMAG, milliyetçiliğini temel alan dünya görüşüne sahip, İstanbul Barosuna kayıtlı avukatlardan oluşur. Millieyetçilik anlayışımız, geçmişimiz ve kültürümüzden hareketle; yaşatma ve sürdürme kapsama, geliştirme üzerine kuruludur.

Ortak Hedef Platformu adayı Cem Kaya Karatün: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Grubun vaatleri arasında şunlar yer alıyor: "Avukatlık kimliği yeniden itibar kazanacak", "Yeni avukatlardan 3 yıl aidat alınmayacak", "Baroyu hep birlikte yöneteceğiz", "Avukatlara GBT kontrolü son bulacak", "Yeni avukatlara CMK’dan fazladan 2 puan verilecek."

Avukat Hareketi adayı Başar Yaltı: Sol-sosyal demokrat kimliğiyle tanınıyor. Bir süre İstanbul Barosu Yayın Kurulu üyeliği yapan Yaltı, 2010-2012 döneminde Baro Yönetim Kurulu Üyeliği, 2013-2017 döneminde ise Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı yaptı. Avukat Hareketi, başta "Önce İlke" olmak üzere, sol yelpazede yer alan Çağdaş Avukatlar Grubu ve diğer gruplardan kopan bir grup avukat tarafından başlatılan bir oluşum.

Avukat Hakları Grubu adayı Gökhan Ahi: İstanbul Barosu Bilişim Kurulu Merkezi Başkanlığı görevini iki dönem yürütmüştü. Önce İlke, Çağdaş Avukatlar ve diğer gruplardan ayrılanlar tarafından kurulan Avukat Hakları Merkezi, 2016’daki seçimlerde de Av. Ömer Kavili’yi başkan adayı göstermişti.

Baroda Değişim ve Gelişim Hareketi adayı Talat Canbolat: Grubun AKP’ye yakın olduğu biliniyor. Önceki Genel Kurul’larda aday çıkaran "Hukukun Üstünlüğü Platformu" da Canbolat’ı destekliyor. Canbolat sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İstanbul Barosu Başkanlığına aday olduğumu ilan ederim. Mevcut gruplardan bağımsız tamamen yeni "Baroda Değişim ve Gelişim" hareketi olarak yakında kapsamlı açıklama yapacağım" dedi.

BAĞIMSIZ ADAYLAR

Fikret İlkiz: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık görevini sürdürüyor. halen NTV/CNBC-e Hukuk Danışmanlığı görevine devam ederken, aynı zamanda Güncel Hukuk Dergisi Genel Yayın Koordinatörlüğü, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeliği, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeliği, Bilgi Üniversitesi Hukuk ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyeliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanlığı'nı da sürdürüyor.

İlkiz adaylığıyla ilgili yaptığı açıklamada "İstanbul Barosu Başkanlığına aday olmamım nedeni avukatlık mesleğine ve savunmanın gücüne olan inancımdır. İstanbul Barosu Başkanlığına aday olmam bağımsız bir karardır. Bu kararı İstanbul Barosu geleneklerinin geleceğe taşınabilmesi amacıyla aldım. Geleceği birlikte kurmak için beraber yola çıkalım. Savunmanın gücü, hukuk ve adalet için tüm meslektaşlarımın ve tüm grupların desteğini istiyorum ve mücadelemizin başarısı için olmazsa olmaz bir destek olarak görüyorum" dedi.

Çiğdem Koç: Bağımsız isimlerden Çiğdem Koç aday olmasının nedenlerini şöyle açıkladı: "İstanbul Barosu gibi dünyanın en kalabalık barosunun asıl işlevi öncelikle bu düzene dair tüm ezberleri silip atmak ve yerinde gerçek anlamda bir yargının kurulmasına karargâh olmaktır. Ben ‘adayım’ dedikten ve bununla ilgili açıklamalar paylaşmaya başladıktan sonra; ‘evet, biz de böyle düşünüyoruz’ diyenlerin hepsi oy verse, diğer adayların hiç şansı olmaz, onu söyleyeyim. Ama, bu örgütlenme eksikliği, aslında bir yılgınlık, yorgunluk ve umutsuzluktan kaynaklanan atalet hali. Ben, bu atalet halinin ayağa kalkmış ve ‘hey, biz de varız’ diye sesini yükseltmeye çalışan ‘ataletten bıkmış’larından biriyim sadece."

Öne Çıkanlar