İsviçre iki aileyi iade etme kararı aldı

İsviçre iki aileyi iade etme kararı aldı
Irak Kürdistanı Bölgesinden Güney Afrika'ya ardından İsviçre'ye geçen iki aile bir ayı aşkındır Zürih Havalimanı'nda tutuluyor.

İsviçre, Güney Afrika üzerinden Zürih Havaalimanı’na gelerek iltica talebinde bulunan iki ailenin talebini reddetti. Güney Afrika’ya geri gönderilme kararı alınan aileler, politik nedenlerden dolayı Türkiye’ye iade edileceklerini belirterek duyarlılık çağrısında bulundu.

Türkiye’de hakkındaki arama kararı nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesi üzerinden Güney Afrika’ya ve oradan da İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulunan iki aile bir aydır Zürih Havaalanı’nda bekletiliyor. İltica talebi reddedilen ailelerin Güney Afrika’ya gönderileceği bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre politik nedenlerden dolayı Irak Kürdistan Bölgesi’ne gittiğini ama burada farklı bir kimlikle Güney Afrika üzerinden İsviçre’ye geldiklerini belirten Edibe Doğan, bir ayı aşkındır Zürih Havaalimanı’nda tutulduklarını söyledi.

Güney Afrika’ya gönderilmeleri durumunda tutuklanacaklarını ve Türkiye'ye iade edileceklerini belirten ailelerin çocukları Pelin Korkmaz (12) ve Dicle Kiyat (12) kararın derhal durdurulmasını istedi. Yaşadıklarına ilişkin sosyal medyada video paylaşan çocuklar, duyarlılık çağrısı yaptı.

İltica taleplerinin işleme alınmayarak Güney Afrika’ya gönderilmek istendiklerini belirten anne Doğan, "Bizi Güney Afrika’ya gönderecekler ama daha önce Güney Afrika’dan Türkiye’ye iade edilen insanlar var. Bizim de aynı akıbete uğramamız söz konusu. Türkiye ile Güney Afrika arasında ekonomik ve siyasi ilişkiler var. 12 yaşındaki küçük kızımla beraber Türkiye’ye iade edilirsek yıllarca cezaevinde kalacağım, Can güvenliğim de yok" dedi.

Kendileriyle beraber bir başka Kürt ailenin havaalanında tutulduğunu ve onların da Güney Afrika’ya gönderilmek istendiğini aktaran Doğan, İsviçre’nin bu kararıyla can güvenliklerini tehlikeye attığını, yaşanabileceklerden sorumlu olacağını vurguladı. Aileler, Mülteciler Yüksek Dairesi’nin Kıyat ve Doğan ailelerinin İsviçre’ye gelmek için kullandıkları kimlikler üzerinden işlem yaptığını ve kendi beyanlarının esas alınmadığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar