Kalın: Güvenli bölgenin kontrolü Türkiye'de olacak

Kalın: Güvenli bölgenin kontrolü Türkiye'de olacak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Beştepe'te gerçekleşen kabine toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Kabine Toplantısı gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kalın, Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgenin kontrolünün Türkiye'de olacağını bildirdi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'nin Suriye'den çekilmesini ve bölgeye ilişkin gelişmeleri görüşmek için 23 Ocak'ta Moskova'ya gideceğini belirtti.

Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLMESİ"

"Kabine toplantısında etraflıca ele aldık. Adım atarken milli çıkarlarla karar verilir. Türkiye yumuşak ve sert gücün, siyasetin ve diplomasinin bütün imkanlarını kullanarak hem sahada hem de masada olmaya devam edecek. Terörle mücadele ve Türkiye'yi hedef alan terör örgütleriyle mücadele her satıhta devam edecek.

Önümüzdeki hafta 23 Ocak çarşamba günü Cumhurbaşkanımızın Rusya'ya yönelik ziyareti olacak. Günübirlik bir ziyaretimiz olacak. Burada hem Suriye konusunu hem de ikili konular ele alınacak."

"İdlib'deki amacımız başta neyse bugün de o " diyen Kalın sözlerine şöyle devam etti: Amacımız o bölgedeki insanların can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Amacımız oradaki 2,5 - 3 milyon insanın güvenliğini sağlamaktır. İdlib mutabakat ihlal edilirse herkes zarar görür.

"ABD'DEN ANKARA'YA ZİYARETLER"

ABD heyeti bize resmi bağlayıcılığı olmayan 5 maddelik bir belge verdi. Biz de 5 maddelik belgeye karşı kendi kağıdımızı ABD'li heyete teslim ettik.

Bu konudaki müzakereler devam ediyor.

TRUMP'IN TWEET'İ

Tweet atıldıktan sonra gerekli cevapları verdik. Bu konuyu bir sonuca iki lider bağladı. Zaman zaman Trump'ın bu şekli çıkışlarını biliyoruz. Dünkü görüşme olumlu bir görüşmeydi. Daha sonra bir tweet daha attı. Sayın Cumhurbaşkanı da grup toplantısında bundan bahsetti. 

ABD'nin YPG ile ilişkisini kesmesinin zamanı çoktan geldi. Bu pozitif gündemle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

SURİYE SINIRINA GÜVENLİ BÖLGE

Dünkü görüşmede bu konu ele alındı. Trump'ın bu teklifine olumlu baktığımızı ifade ettik. Bu Cumhurbaşkanımızın 4 yıldır bahsettiği öneridir. Obama, Merkel, Fransa, İngiltere ve diğer ülkeler bunu olumlu buldu ama gereği yapılmadı. Bu teklif kabul edilseydi o büyük mülteci akını yaşanmayacaktı. Modelle ilgili görüşmeler devam ediyor. Bu bölgenin kontrolü Türkiye'de olacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar