Kar eriyince 25 sığınmacının cansız bedeni ortaya çıktı

Kar eriyince 25 sığınmacının cansız bedeni ortaya çıktı
Türkiye-İran sınırında karların erimesiyle, kışın sınırı geçerken donarak ölen 25 sığınmacının cesedi ortaya çıktı, 24’ünün donarak, birinin ise silahla vurularak öldüğü belirlendi.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre 15’i Afrikalı ve tümü erkeklerden oluşan göçmenlerden yalnızca dördünün kimliği belirlenip ülkesine gönderildi. 21’i ise Van’da Kimsesizler Mezarlığı’na gömüldü. 24’ünün donarak, birinin ise silahla vurularak öldüğü belirlendi.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, Van Başkale’de, karların eridiği 1 Nisan-6 Mayıs tarihlerinde 25 cenaze bulundu. Cenazeler Eşmepınar, Kaşkol ve Böğrühek köyleri kırsalında İran sınırına 100 metre ila 1 kilometre mesafede tespit edildi.
24’ünün donarak, birinin ise vurularak öldüğü belirlendi

Cenazelerden 24’ünün donarak, birinin ise silahla vurularak öldüğü belirlendi. Göçmenlerin büyük ihtimalle Afrika’dan geldikleri, ince giysilerle yolculuk yaptıkları ve yaşlarının 16-30 arasında değiştiği anlaşıldı. Kimliği belirlenen dört cenaze ülkesine gönderilirken, diğerleri ise Van’da kimsesizler mezarlığına gömüldü.
"Bölge açık mezarlık haline gelmiştir"

Raporda, "Cenazelerin bulunduğu bölgenin iklim ve coğrafi koşulları itibariyle oldukça zorlu olduğu, cesetlerin aylarca kar altında kaldığı, bedensel bütünlüklerini korudukları, bazılarının ise kimliklerinin tespit edilemediği" vurgulandı.

Sınırın İran tarafında da cenazelerin bulunduğu belirtilen raporda, "Sarp coğrafik koşullarından görüleceği üzere, bölge göçmen kaçakçılarının yoğun olarak tercih ettikleri Türkiye’ye giriş noktalarından biridir. Kış koşullarında düzensiz hareket eden göçmenler açısından bölge açık mezarlık haline gelmiştir. Her yıl aynı bölgede tekrar eden vahim sığınmacı ve göçmen ölümleri maalesef bu yılda trajik biçimde tekrarlanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar