Kati Piri, Başak Demirtaş ile görüştü: Dayanışma için buradayız

Kati Piri, Başak Demirtaş ile görüştü: Dayanışma için buradayız
Başak Demirtaş, Kati Piri’ye Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde çizdiği resmin basılı olduğu tişört hediye etti. Kati Piri, Demirtaş ailesini ziyarete ilişkin Artı Gerçek’e konuştu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır’da gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, HDP eski Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ailesi ile kahvaltıda bir araya geldi. Demirtaş’ın evinde gerçekleşen görüşmeye Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ve çocukları,  Demirtaş ailesi ile avukatı Mahsuni Karaman katıldı. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

PİRİ’NİN ÜZERİNDE DEMİRTAŞ’IN ÇİZDİĞİ RESMİN BASILI OLDUĞU TİŞÖRT

Görüşmede Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde çizdiği bir resmin basılı olduğu tişörtü Kati Piri’ye hediye etti. Görüşmenin ardından evden ayrılan Kati Piri’nin üzerinde hediye edilen tişört vardı. Artı Gerçek’e konuşan Piri, görüşmenin detaylarını aktardı.  Üzerinde bulunan tişörtün Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş tarafından kendisine hediye edildiğini belirten Kati Piri, "Demirtaş’ın cezaevinde yaptığı ilk resimdi bu. O yüzden bu kadar kişisel bir hediye almış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" dedi.

"DEMİRTAŞ AİLESİ İLE DANAYANIŞMA İÇİN BURADAYIZ"

Selahattin Demirtaş’ın ailesi tarafından çok iyi bir şekilde karşılandığını anlatan Kati Piri, "Selahattin Demirtaş HDP’nin bir önceki eşbaşkanı ve şu anda iki senedir hapiste bulunuyor. Tamamen siyasi sebeplerden dolayı orada olduğunu biliyoruz. O yüzden onları (ailesini) görmek ve dayanışma göstermek bizim için çok önemliydi" dedi.

"DEMİRTAŞ’I VE TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİNİ UNUTMADIK"

Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tutuklu bulunan milletvekillerinin durumuna da değinen Piri, ziyaretin amacını şu sözlerle anlattı: "Şunu göstermeye çalıştık esas itibariyle. Avrupa Parlamentosu Selahattin Demirtaş’ı ve HDP’nin cezaevinde olan diğer milletvekillerini unutmuş değil. Onlarla dayanışma  göstermek için buraya gelmiş bulunuyoruz. Aslında bakarsanız zaten çok sayıda insan şu anda tutuklu bulunduğu için bazen bireyleri unutmak mümkün oluyor. Onları unutmadığımızı göstermek için, onların yanında olduğumuzu göstermek için spesifik olarak bu ziyareti gerçekleştirmek istedik."

DEMİRTAŞ’I ZİYARET TALEBİNE YANIT VERİLMEDİ

Kati Piri’nin Türkiye’deki programında Edirne Cezaevi’nde bulunan Selahattin Demirtaş ile görüşme talebi de vardı. Bu talebine herhangi bir yanıt alamadığını belirten Piri, Diyarbakır’a iki yıldır gelemediğini söyledi. Tekrar Diyarbakır’da olmanın oldukça güzel olduğunu ifade eden Piri, Diyarbakır’dan Mardin’e geçeceklerini söyledi.

"ZİYARET, DEMİRTAŞ AİLESİN MORAL OLDU"

Kati Piri’nin Demirtaş ailesi ile yaptığı görüşmede bulunan Mahsuni Karaman, bunun bir destek ziyareti olduğunu ifade etti. Kati Piri’nin demokrat kişiliği ile bilinen bir isim olduğunu, Türkiye raportörü olduğuna dikkat çeken Karaman, "Raporunu düzenlemek üzere Türkiye’de bulunuyor. Bir dizi görüşmenin ardından sayın Demirtaş’ın ailesi ile görüştü. Başak hanım ve çocukları ile görüştü. Kahvaltıda bir araya geldi. Destek dileklerini dile getirdi. Sayın Demirtaş’ın özgürlüğü için gerekli her türlü şeyi yapmaya hazır olduklarını bu amaçla bir dizi faaliyetlerde bulunacaklarını söyledi. Ziyaretten sayın Demirtaş’ın ailesi çok memnun oldu. Büyük moral oldu. Hepimiz için moral oldu" dedi.

YARGI, YARGININ BAĞIMSIZLIĞI, SİYASETÇİLERİN TUTUKLANMASI

Ziyaret sırasında Türkiye’nin gündeminde olan konuların konuşulduğunu ifade eden Karaman, şunları söyledi: "Türkiye’de biz en çok neyi konuşuyorsak gündem değişmiyor maalesef. En çok konuşulan şey yargıdır. Yargının son dönemdeki bağımsız ve tarafsızlık meselesidir. Yargı sadece tarafsız ve bağımsızlığı ile tartışılmıyor, neredeyse yargının varlığı ve yokluğu tartışılıyor Türkiye’de. Gerçekten o noktadayız. Maalesef onlarında bu yönlü kaygıları var. Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik, siyasetçilere yönelik, gazetecilere yönelik son dönemde yargı pratiği en çok konuşulan konular arasındaydı. Demirtaş’ın konumu ise daha özel. Demirtaş’ın konumu ise daha özel, spesifik bir konu tabi. Demirtaş’la ilgili siyasetin bakış açısı daha bu anlamıyla sert. Dolayısı ile Demirtaş ile ilgili daha farklı bir boyutuyla konuştuğumuzu söyleyebilirim."

KATİ PİRİ MARDİN’E GEÇTİ

Demirtaş ailesi ile yapılan görüşmenin ardından Kati Piri Mardin’e doğru yola çıktı. Mardin Valisi ile bir görüşme yapacak olan Piri, ardından Süryani Deyrulzafaran Manastır’ını ziyaret edecek. Akşam saatlerinde ise Ahmet Türk ile bir araya gelecek.

BAŞAK DEMİRTAŞ: KENDİMİZ İÇİN DEMOKRASİYE İHTİYACIMIZ VAR

Ayrıca görüşmeye dair Başak Demirtaş Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu:

Öne Çıkanlar