'Kayyum halka 1 lira bile harcamamış'

'Kayyum halka 1 lira bile harcamamış'
Kayyımın 28 milyon lira kredi çektiği ve diğer kurumlara harcama yaptığı belirtilirken, belediye bütçesinin 1 lirasını dahi halka harcanmadığı ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 8 Aralık 2016’da kayyım atanan Yenişehir Belediyesi, 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 62.32 oy alan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetimine geçti. HDP’nin yönetimi devralması ardından müdürlüklerin imza yetkisi alındı, izinler iptal edildi, ödemeler durduruldu ve kayyım tarafından kiralanan araçlar parka çekildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy ve Mehmet Şah Oruç’un haberine göre HDP’li Eş Başkanlar ilk olarak belediye binası önündeki güvenlik duvarını ve belediye çevresinde bulunan polis kulübelerini kaldırdı. Makam odasını zırhla çeviren kayyımın, bununla yetinmeyerek taktığı tel örgüler kaldırıldı. Belediye Eş Başkanı Belgin Diken, karşılaştıkları tabloyu anlatarak, kayyımın yarattığı tahribatları sıraladı.

KAYYIMIM MAKAM ODASINDA MASA VE SANDALYE YOK

Mazbatalarını almalarının ardından geldikleri belediye binasında ilk olarak güvenlik duvarını ve belediye çevresine yerleştirilen 4 polis kulübesini kaldırdıklarını dile getiren Diken, girdikleri makam odasında ise masa ve sandalyelerin olmadığını söyledi. Belediyede polis ve bekçilerden oluşan bir çalışma ekibinin olduğunu ifade eden Diken, "Çok gereksiz harcamalar ve tahribatlar var. Belediye binası yeni bir bina olmasına rağmen çok hor kullanılmış. Zaman içerisinde eski düzeyine getirilecek. Yemekhane depoya dönüştürülmüştü" dedi.

Kayyımın belediye araçlarını kaymakamlığa tahsis etmesinin ardından makam aracını "benzinli" gerekçesiyle iade ettiğini hatırlatan Diken, geriye kalan 3 aracı da meclis kararı ile geri alacaklarını kaydetti.

‘PARALAR DEVLETİN DİĞER KURUMLARINA HARCANMIŞ’

Kayyım tarafından ciddi harcamaların yapıldığını ancak harcamaların halkın ihtiyaçları temelinde yapılmadığına işaret eden Diken, "Bütün paralar devletin diğer kurumlarına harcanmış. 7 milyon liralık harcama Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na harcanmış. Alelacele bütün ödemeleri de yapmışlar. Müftülük için milyonlarca harcama yapılmış. Süleyman Soylu’nun katıldığı Hamidiye Külliyesi’nin açılışına toplamda 3 milyon liralık bir ödeme yapılmış. Sadece Mart ayında 6 milyon liralık ödeme yapılmış. AKP’nin seçim propagandası için sadece reklam ve organizasyon giderleri için 669 bin lira, 105 bin lira duyurulması için harcanmış. 31 Mart seçimlerinde yaklaşık 34 bin 500 liralık emniyet için araç kiralama bedeli harcanmış" şeklinde sıraladı.
'28 MİLYON LİRA KREDİ ÇEKİLMİŞ, 1 LİRASI HALKA HARCANMAMIŞ’

Kayyumun hizmet değil rant amaçlı harcamalar yaptığını dile getiren Diken, "28 milyon lira kredi çekilmiş. Ödemelerin büyük bölümü bize bırakılmış durumda. Yoksul insanlara para harcanmadı. Bunu soracağız. Birçok tahsis ve devir var. Halkın sorun ve sıkıntılarına dair tek bir lira harcama yapılmamış" diye belirtti.

MECLİS KARARLARI

Kayımın yaptığı harcamaları teşhir ederek, halka anlatacaklarını söyleyen Diken, gerçekleştirdikleri ilk meclis toplantısında alınan kararları şöyle sıraladı:

"Belediye Meclis toplantıları halka açık, halk ile birlikte gerçekleştirilecek. Kayyum tarafından Mehmed Uzun Parkı’nda kaldırılan anıt yeniden dikilecek. Adı değiştirilen Mervani Parkı’nın adının yeniden verilmesi kararları alındı. Belediyenin gelir ve giderleri halkla paylaşılacak."

‘EV EV HALKA SORACAĞIZ’

Çalışmalara başlamadan önce halka gideceklerinin altını çizen Diken, "Ev ev halka soracağız. Halk toplantıları ile halkın sorunlarına birlikte karar verip, çözüm geliştireceğiz. Belediye personelleriyle birlikte sorunları yerinde inceleyip, halkımızla birlikte çalışmalar yürüteceğiz. İstihdam gerekliğinin yüksek olduğu bir ilçedeyiz. Tarım alanlarının yoğunluğu olduğundan dolayı, tarımsal faaliyetleri önümüze koyuyor. İlgili uzman kişi ve kurumlarla yol haritası oluşturacağız. Tüm bunlar stratejik planlarımızda da yer alacak" dedi.

KADIN YAŞAM MERKEZİ TAHSİS EDİLMİŞ

Kayyım tarafından işlevsizleştirilen Kadın Politikaları Müdürlüğü’nün yeniden aktifleştirileceğini de aktaran Diken, "Yeni yapılan Kadın Yaşam Merkezi 25 yıllığına kaymakamlığa tahsis edilmiş. Kadınlar için önemli çalışmalar başlatacağız. Kooperatifleşme çalışmalarına başlayacağız. Kadın Semt Pazarı çalışmalarımız var" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar