CHP'den Newroz hamlesi

CHP'den Newroz hamlesi
CHP'nin seçim beyannamesini Genel Başkan Kılıçdaroğlu açıkladı. Beyannamede Türkiye'nin en önemli sorunları 5 ana başlık altında ele alınıyor.

CHP'nin seçim beyanemesini açıklayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'nin tek adam rejimi değil demokrasi istediğini' belirtti. Türkiye'nin 5 temel sorunu üzerine kurgulanan seçim bildirgesini açıklayan Kılıçdaroğlu, en temel sorunun ekonomi olduğuna dikkat çekti.

İLGİLİ HABER: CHP: AKKUYU VE SİNOP NÜKLEER SANTRALLERİ İPTAL EDİLECEK

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesi Cumhuriyet Halk Partisi de seçim beyannamesini açıkladı. CHP'nin 24 Haziran için hazırladığı seçim beyannamesinde 'Newroz resmi tatil olacak' ifadesine yer verildi.

'KÜRT SORUNUNU 4 YIL İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ'

Kürt sorununun sorumlusunun siyasiler olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şu idafeleri kullandı: "35-40 yıldır çözülemeyen bu sorunun tek sorumlusu siyasiler. Güvenlik güçlerini kimse suçlayamaz. Çözümün adresi TBMM'dir. Bu sorunu 4 yıl içinde çözeceğiz."

Telefonla konuşurken korkuyorsan, bu ülkede diktatörlük vardır. OHAL kaldırılacak. Siyasi ahlak kanunu çıkacak. Yolsuzluk yapanın Meclis'te yeri yoktur."

'CUMHURBAŞKANI DAHİL HER BAKAN DENETLENECEK'

Cumhurbaşkanı dahil her bakan denetlenecek. Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. Medya özgür, gazetecilerin tamamı da sendikalı olacak. Medya sahibi sadece gazetecilik/televizyonculuk yapacak. Barış akademisyenleri en kısa sürede üniversitelerine dönecek. TBMM'de gençlik ihtisas komisyonu kurularak gençler özgürleşecek."

Bütün komşularımızla 1 yılda barışacağız. Filistinli vatandaşlara vizeyi kaldıracağız. Bizim onurumuzu zedeleyen Mavi Marmara anlaşmasını iptal edeceğiz."

CHP'nin vaatleri şöyle: 

'OHAL KALKACAK'

Kılıçdaroğlu demokrasi başığı altında şu vaatleri gerçekleştireceklerini açıkladı: "OHAL kalkacak. Kuvvetler ayrılığı sağlanacak. TBMM güçlendirilecek. Sembolik yetkilerle donatılmış cumhurbaşkanlığı modeline geçilecek. Parlamenter sistem ve özgürlükçü yeni Anayasa. Yargı tarafsız ve bağımsız olacak. Yüzde 10 barajı kalkacak."

'ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÖĞLE YEMEĞİ'

Eğitim başlığında öğrencilerin üniversite yönetimine alınacağını belirten Kılıçdaroğlu, öğrencilere ücretsiz öğle yemeği, kırtasiye ve çanta verileceğini belirtti ve devam etti: Öğretmen maaşı artacak, atanmayan öğretmen kalmayacak. Öğrenim kredisi faizleri silinecek, sınavlar ücretsiz olacak. 1 yılda yurt sorunu çözülecek." 

ASGARİ ÜCRET 2 BİN 200 LİRA

Kılıçdaroğlu en temel sorun ekonomi olduğuna dikkat çekti. Asgari ücreti 2 bin 200 lira yapacaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, emekliye yılda 2 maaş ikramiye, çiftçiye ise mazottu 3 liradan vereceklerini belirtti. 

NEWROZ RESMİ TATİL

Toplumsal barışa dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Newroz'un resmi tatil olacağını açıkladı. Beyannamede toplumsal barışa yönelik dikkat çeken bir diğer vaat ise 'halkın dilini özgürce öğreneceği' ifadesi oldu.

CHP'nin dış politika vaatleri ise şöyle: AB ile kriz bitecek, ilişkiler normalleşecek. Suriye sorunu çözülecek, güvenli ortam sağlanacak. Komşularla gerilim bitecek, dış ticaret artacak.

'FABRİKA YERİNE HAPİSHANE YAPIYORLAR'

"Fabrikalar yapan değil, hapishaneler yapan bir hükümetle karşı karşıyayız" diyen Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının dikkat çeken kısımları ise şöyle: Kendisini yakan işçi, çiftçiye bakınca işlerin yolunda gitmediğini hepimiz görüyoruz. Kim kendisini yakmıyor, kim şikayetçi değil? 81 milyona sesleniyorum. Bu sınıfın adı rantiye sınıfı. Kendisini yakan rantiyeci var mı? Bir masa, bir sandalye ellerinde viski kadehi milyarlar kazanıyorlar. Bu düzeni değiştirmenin sorumluluğu hepimize düşüyor. Hep birlikte bu rantiye düzenini değiştirip, haktan ve insandan yana düzeni inşa edeceğiz. Nasıl değiştireceğiz?

'EKONOMİ DEĞİŞİME İHTİYAÇ DUYUYOR'

Toplumun önüne şu gerçeği koymalıyız. Türkiye ekonomisi değişime ihtiyaç duyuyor. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. 16 yıldır Türkiye'yi yönetenler bu değişimi gerçekleştiremez. Kendi seçim bildirgelerini açıkladılar. Ranta dönük. Altını çiziyorum bunun. Onların bildirgesi ranta bizimkisi insana dönük.

Hangi ulusa, devlete bakarsanız bakın. Eğer bir ülke önündeki 50 yılı planlamışsa o ülke dünyada söz sahibi olur. İşin anahtarı geleceği planlamaktır. 16 yıldır yönetenler devlet planlama teşkilatını kapattılar. Biz 'İnsani Gelişme Stratejileri ve Bilgi Kurumu'nu kuracağız. Üniversiteler bilgi üretecek. Çiftçi 1 yıl sonra kar edeceği ürünü üretecek. Nasıl kar elde edeceğini bilecek. İnsan odaklı politikayı oluşturduktan sonra geleceği planlayacağız. (POLİTİKA SERVİSİ)

Öne Çıkanlar