Alman polisi yürüyüşe müdahale etti

Alman polisi yürüyüşe müdahale etti
Afrin harekatı 12 ülkede eş zamanlı olarak protesto edildi. Almanya'nın Köln kentinde on binlerce kişi bir araya geldi. Köln polisi yürüyüşü durdurarak yürüyüşçüleri dağıttı.

HABER MERKEZİ - Türkiye'nin sekizinci gününe giren Afrin harekatı dünyanın farklı kentlerinde protesto edilmeye devam ediyor. Almanya'nın Berlin şehrinde yapılan gösterilerin ardından bugün de Köln'de on binlerce kişi harekatı protesto etmek için biraraya geldi. 

Bugün Kanada'dan Japonya'ya kadar 12 farklı ülkede aynı anda yapılan protestolardan birinin merkezi de Almanya'nın Köln kenti. Buradaki protesto Berlin, Münih, Stuttgart, Hamburg, Hannover başta olmak üzere pek çok şehirden binlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

PROTESTO GÖSTERİSİ YÜRÜYÜŞ İLE BAŞLADI

Almanya Demokratik Kürt Toplumu Merkezi'nin (NAV-DEM) 'Her Yer Afrin, Her Yer Direniş' sloganıyla organize ettiği yürüyüşe Kürtlerin ve demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Alman vatandaşlarından da büyük katılım oldu. Kent merkezinde saat 11.00'de başlayan protestonun iki saatlik bir yürüyüşün ardından Ebertplatz’da yapılacak mitingle devam etmesi planlanıyordu. Protesto yürüyüşü ve gösterinin yaklaşık altı saat süreceği belirtilmişti.  

ALMAN POLİSİ DURDURDU

Yürüyüş devam ederken Köln polisi, göstericileri Öcalan posterleri açıldığı gerekçesiyle durdurarak dağılmalarını istedi. Polis sözcüsü, yükümlülüklerin ve toplantı yasasının ihlal edilmesi gerekçesiyle yürüyüşüyün durdurulduğunu belirterek, içinde Almanya'nın yasakladığı poster ve bayrakların bulunduğu çok sayıda karton kutuya el konulduğunu ifade etti. Deutsche Welle'ya konuşan polis yetkilisi yürüyüş güzergahı üzerinde durarak, göstericilere bayrak temin eden iki kişinin de gözaltına alındığını söyledi. Dağılmak istemeyen yürüyüşçülere polis müdahale etti. Polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.  

Köln polisi sözcüsü Wolfgang Baldes, "Mesajımız çok açıktı. Öcalan'ın resmi bulunan bayrakları taşımak yasak. Erken saatlerden itibaren çok fazla insan toplanmaya başladı, birçoğu bu bayrakları taşıyordu" dedi.

Baldes, "Toplanma özgürlüğü kurallarının ısrarla ihlal edilmesi üzerine, yerel saatle 14.39'da protestoyu dağıtmak zorunda kaldık. Kurallara uyulmaması üzerine protestoya son vermelerini ve otobüslere binip herkesin evlerine geri dönmesini söyledik" diye konuştu

ZEYTİN DALI TAŞIDILAR

Köln'deki yürüyüşe katılanlar arasında zeytin dalı taşıyan yaşlı kadınlar da vardı. Barışın simgesi olan zeytin dalı TSK'nın Afrin harekatına da isim olarak konulmuş bulunuyor. Zeytin dalını taşıyanlar ise zeytin dalının sembolik anlamına uygun olarak savaş değil barış istediklerini söylediler. Zeytin dalı taşıyan yaşlı kadın, "Zeytin dalı bizim, savaş isteyenlerin değil! Zeytinin de namusu bize ait" dedi.

AVRUPA ŞEHİRLERİNDE AYNI ANDA PROTESTO EDİLDİ

Afrin harekatı Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde protesto edildi. ​Londra'da düzenlenen gösteride protesto yapan kişiler İngiltere hükümeti ve muhalefetine seslendi. İngiltere'nin Türkiye'ye Afrin operasyonunu bir an önce sonlandırılması için baskı yapması gerektiği belirtildi. ​Fransa'nın Ren ve İsveç'in Stocholm şehirlerinde de Türkiye'nin Afrin operasyonu protesto edildi.

Öne Çıkanlar