Komedyen Böhmermann yasaklanan 'Erdoğan şiiri' için hukuk mücadelesi veriyor

Komedyen Böhmermann yasaklanan 'Erdoğan şiiri' için hukuk mücadelesi veriyor
Böhmermann, şiirinin 18 mısrasının yasaklanmasına karşı Federal Adalet Mahkemesi’ne başvurdu.

Almanya'da, komedyen Jan Böhmermann, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında yazdığı şiirin mahkmeler tarafından kısmen yasaklanması kararına rağmen verdiği hukuki mücadeleyi sürdürüyor.

Jan Böhmermann'ın avukatı Christian Schertz, Protestan Basın Servisi epd'ye yaptığı açıklamada, temyiz davasına onay verilmemesine karşı Federal Temyiz Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını belirtti.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Hamburg Eyalet Mahkemesi Şubat 2017'deki kararında, Böhmermann'ın şiirinin "hakaret içerikli ve onur kırıcı" olduğuna hükmettiği bazı bölümlerini yasaklamıştı. Bunun üzerine Böhmermann, karara itiraz ederek temyize başvurmuştu.

ALT MAHKEMENİN KARARI ONAYLANMIŞTI

Hamburg Eyalet Yüksek Mahkemesi, Mayıs 2018'de bir alt mahkemenin kararını onamıştı. Böylelikle, 24 mısralık şiirin 18 mısrasının bir kez daha okuması yasaklanmıştı. Ancak aynı mahkeme, Erdoğan'ın şiirin tamamen yasaklanması talebini reddetmişti. Mahkemenin hâkimi, şiirin geri kalan kısmının hiciv olduğunu ve Erdoğan’ın bunu bu şekilde kabul etmesi gerektiğini belirtmişti.

Hamburg Eyalet Yüksek Mahkemesi, temyiz yolunu kapatmıştı. Böhmermann'ın avukatı Schertz, daha önce yaptığı açıklamada, gerekirse Federal Anayasa Mahkemesi'ne kadar gideceklerini söylemişti.

Böhmermann, Mart 2016’da ZDF kanalında yayınlanan Neo Magazin Royale adlı programda okuduğu Erdoğan şiiri ile Almanya'da izin verilen hiciv ile yasak olan hakaret arasındaki farkı göstermek istediğini söylemişti. Böhmermann'ın okuduğu şiir, Almanya ile Türkiye arasında diplomatik gerginliğe yol açmıştı. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar