Kürt ittifakının resmi protokolü imzalandı

Kürt ittifakının resmi protokolü imzalandı
İttifakı oluşturan partiler, protokolün Kürt halkının geleceği olduğunu belirtti. Diyarnakır'da düzenlenen imza törenine HDP Eş Başkanları da katıldı.

HDP, 31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek yerel seçimler kapsamında Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Platforma Demokratên Kurd-Bakur (PDK-Bakur) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ile sağladığı ittifakın resmi protokolünü imzalamak üzere toplandı.

KDP-Türkiye’nin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan merkez binasında yapılan toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, KDP-Türkiye Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, DDKD Genel Sekreteri Nesrin Askar, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, Azadî Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti, PSK Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç ile HDP milletvekilleri Nejdet İpekyüz, Tayip Temel ve Nusrettin Maçin katıldı.

KARDAŞ: SEÇİMLERDEN SONRA BİR ARAYA GELECEĞİZ

Toplantıya ev sahipliği yapan KDP-Türkiye Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında sağlanan ittifakın resmi protokolünü imzalamak üzere toplandıklarını belirterek, "Amacımız daha çok belediye elde etmek. Bir araya gelen partiler seçimlerde bir araya gelerek, hazırlanan protokolü imzalayacağız. Protokol içinde bir komisyon oluşturulacak. Seçimlerden sonra da olası bir sıkıntıda komisyon çözüm üretecek. Umut ediyoruz ki; halkımız bize ses verecek, bu seçimleri başarı ile geçireceğiz. Ele ele, omuz omuza vererek, bu çalışmaları birlikte yürüteceğiz. Halkımız için ne gerekiyorsa yapacağız. Seçimlerden sonra da stratejik konularda bir araya geleceğiz" dedi.

BULDAN: PROTOKOL HALKIMIZIN GELECEĞİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’ne ilişkin, "Yasaklı olan Kürt dili ve dünyada yasaklı olan bütün diller üzerindeki yasakların kalkması temennisinde bulunuyorum" dedi. 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’nde protokol imzalamalarının tarihi olduğunu ifade eden Buldan, "Güç birliğimizi oluşturmuş durumdayız. Daha önce yapmış olduğumuzu görüşmeler neticesinde yerel seçimlerde güç birliğini hayata geçireceğiz. İmzaladığımız protokol ile birlikte 31 Mart seçimlerinde protokolün altına imza atan bütün partilere teşekkür ediyorum. Bu cesareti gösteren partilerin, kendilerine dair menfaatlerinin olmadığını ifade etmek istiyorum. Daha çok halkımızın geleceği ile ilgili, imzalanan protokol sonrasında elde edeceğimiz başarının ondan sonraki sürece vesile olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

‘FİDANI ÇINARA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ'

PSK Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise yerel seçimlerle sınırlı ittifak sağlandığını belirterek, "Eğer biz yerel seçim bittiğinde bütün partiler olarak iyi bir sınav verirsek, küçük fidanı çınara dönüştürebilirsek ulusal birlik temelinde kalıcı bir ittifaka dönüştürebiliriz. Bu fidanı kalıcı bir çınara dönüştürmek için herkes elini taşın altına koysun. 1 Nisan sabahı hem Cumhur İttifakı’na hem de kayyuma 1 Nisan şakası yapacağız" diye konuştu.

Yapılan açıklamalar ardından Kürt partileri protokol metni imzaladı. "Yerel seçim ittifakıyla Kürt siyasetinde 40 yıllık katılaşmış duvardan gedik açtık" başlıklı protokol metni şöyle:

"7 Ocak saat 11.00’de Diyarbakır’da Ayaz Düğün Salonu tarihi bir ana tanıklık etti. Komünist, siyasal İslam, milliyetçi muhafazakar, liberal, devrimci demokrata varana kadar farklı siyasal renkleriyle Kürtler el ele tutuşarak siyasal halaya durdular. Sekiz parti ve hareket temsilcileri el ele tutuşup halkı selamladıkları zaman zılgıtlar eşliğinde alkış tufanı koptu. Koptu çünkü halkımız, yıllardır özlediği büyük ittifak fotoğrafının ön adımlarını gördü. Halkımız, halklarımız ve siyasal kadrolarımız, siyasi hareketlerimiz arasında katılaşmış siyasi duvardan önemli bir gediğin açıldığını gördü ve ayakta alkışladı. Bununla da bitmedi.

Pervin Buldan, konuşmasının başında, ‘Bu tablo Mele Mustafa Barzani, Mazlum Doğan ve Vedat Aydın’ın özlediği tabloydu’ dediği an esas o zaman salondaki heyecan ve alkış tufanı görülmeye değerdi! Çünkü bu söylem on yılların özlemini açığa vuruyordu.

Kürdistani Yerel Seçim ittifakıyla ilgili kısa birkaç noktayı sıcağı sıcağına okuyucuyla paylaşmak istiyorum. Söyleyeceklerimi özü itibarıyla 7 Ocak’ta söyledim ama daha geniş okuyucuyla paylaşmak istiyorum. Zira birden fazla neden atılan adım tarihi önemdedir.

Özetle;

  • Öncelikle 7 Ocak 2019’daki tarihi günde, bizleri Kürdistani Yerel seçim ittifakında buluşturan herkes siyasal hareket ve kadronun çaba ve emeğine teşekkürler! Ve başta ittifaka taraf olan herkese atılan bu küçük ama tarihi önemi bulunan adımın kıymetini bilmeye çağırıyorum. Ve diyorum ki aman ha hepimiz siyaset dilimizi disipline edelim. Zira gördük ki yapmak çok zor ama yıkmak çok kolay.
  • İkinci çağrım tüm farklılığıyla Kürt medyasına, yazar ve habercilerinedir; sizlere bu süreçte çok ama çok büyük sorumluluk düşüyor. Kürt siyasal yapıları arasında yakınlaşma ve ortaklaşmayı güçlendirecek bir dil kullanalım diye öneriyorum.
  • On yıllardır dediler ki ‘Kürtler birlik yapamaz’ hatta kimileri ‘Kürt siyasal partilerini birleştirmek Kürdistan dağlarını birleştirmekten daha zordur’ dediler. İşte şimdilik yerel seçimlerle sınırlı da olsa ittifak kurduk. Ve önemlisi ittifak adımını atarken birbirine en uzak tarif edilen parti ve hareketler arasında bu başarıldı yani geçilmez katı siyasi duvardan önemli bir gedik açtık hep beraber o gediği ulusal ittifak yolunda süreçte genişletmeyi hedefleyelim. Bu az şey mi? Değil?
  • Elbette atılan adım, Yerel seçim ittifakıyla sınırlı küçük bir adımdır ama zaten her küçük büyük olanın filizidir. Her konuda küçük olmadan büyük olmaz! Bu bilinç ve yaklaşımla komünistler olarak herkesi ama herkesi sorumlulukla ve emekle küçük olanı büyütmeye çağırıyoruz.
  • Bu küçük adım daha şimdiden, halkımız ve siyasetimiz arasında iç demokrasi kültürünün geliştirilmesinde büyük ektisi olduğu, olacağını 7 Ocak Ayaz Düğün salonundaki büyük heyecandan gördük, yaşadık! Evet, bu küçük adımla hep dile getirdiğimiz Kürt Kürde demokrat davranmalı önermemizin şimdiden karşılık bulduğu görmeye başladık. E ne duruyoruz; haydi hep beraber küçük olanı büyütelim! Yani Yerel seçimlerde ki büyük sınavımızla ulusal ittifakın taşlarını döşeyelim!
  • 7 Ocak 2019’da atılan tarihi adımla, Yerel iktidarla sınırlı küçük bir adım da olsa ulusal iktidar paylaşımının ilk adımları atılıyor. Bir nevi iktidar ortaklaşmasında ilk deneme yapılıyor ki eğer başarabilirsek bu da az şey değil! Çünkü yine hep dile getirdiğimiz gibi, ulusal ittifakın yolu yerel veya merkezi iktidarda ortaklaşmaktan geçiyor.
  • Başta Cumhur İttifakı olmak üzere, Türk rejim partilerinin hedefinde; içerde ve sınır ötesinde Kürtlerin kazanımlarının tırpanlanması hedefi var. Özetle Kuzey Kürdistan’da ve sınır ötesinde nerede olursan olsun diyorlar ki ‘Kürt anasını görmesin’. Dün 8 parti ve hareketin ilan ettiği Kürdistani yerel seçim ittifakının ise, Kuzey’de ve diğer Kürdistan parçalarında ‘Kürt anasını görsün’ hedefi bulunmaktadır. Bu hedef az şey değil, eğer hedefimiz doğrultusunda küçüğü büyütebilirsek...
  • Uzatmadan şunu ekleyerek bitirelim; 7 Ocak’ta Ayaz Düğün Salonu'nda büyük bir heyecan dalgasını gördük yaşadık. Yürekler umutla doldu! Gelin hep beraber bu heyecanı diri tutalım ve umudu büyütelim! İnanırsak kazanacağız! Birlikte yürürken birbirimize demokrat davranırsak başaracağız! Halklarımızın iradesini kayyumlardan özgürleştirmek için demokratik meşru zeminde mücadeleye!" (Mezopotamya Ajansı) 

Öne Çıkanlar