Kürt partileri güç birliğine yakın, açıklamayı Buldan yapacak

Kürt partileri güç birliğine yakın, açıklamayı Buldan yapacak
HDP ile Kürt partileri arasındaki ittifak görüşmelerinin olumlu sonuçlandığı öğrenildi. Açıklamanın haftaya yapılması bekleniyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Yerel seçimlere 3 ay gibi kısa bir süre kaldı. Seçime MHP ile ittifak halinde giren AKP, Kürt kentlerindeki adaylarını açıkladı. 102 belediyesinden 95’inin kayyımla yönetildiği HDP ise hummalı bir çalışma yürütüyor. HDP, Kürt illerinde geniş bir güç birliği sağlama arayışında.

PSK VE PAK SEÇİME BAĞIMSIZ ADAYLARLA GİRECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

HDP'nin bölgede ÖSP, PDK-Bakur, KDP-Türkiye, PSK, PAK, İnsan ve Özgürlük Partisi ve Azadî Hareketi ile ittifak halinde seçime girme çalışmaları yapacağı ifade edilmişti. Bu partilerden PSK ve PAK, 24 Haziran seçimleri öncesinde ittifak sağlanamamasından HDP’yi sorumlu tutmuş, yerel seçimlere bağımsız adaylarla gireceğini açıklamıştı. HDP PSK ve PAK dışındaki diğer parti ve siyasi hareketlerle görüşmelerini sürdürmüştü.

İTTİFAK GÖRÜŞMELERİNDE İLERLEME SAĞLANDI

ÖSP, PDK-Bakur, KDP-Türkiye, İnsan ve Özgürlük Partisi ve Azadî Hareketi ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiği öğrenildi. Görüşmeler sonucunda özellikle kayyım uygulaması ve AKP-MHP ittifakının politikalarına karşı güç birliği sağlanması konusunda görüş birliğine varıldı. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da yerel seçimler için ittifak sağlandığını belirtiliyor. 

"SİYASİ PARTİLER HDP’YE TALEPLERİNİ İLETTİ"

Artı Gerçek’e konuşan Azadi Hareketi Sözcüsü Ayatullah Aşiti, HDP ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirtti. Aşiti, "Genel anlamda birlikte hareket etmeye dönük bir görüş hakimdi zaten. HDP görüşmeler kapsamında siyasi partilerin taleplerini aldı. Partiler ittifak ve güç birliği ile ilgili talebi neyse HDP’ye iletti" dedi.

"BİRLİK ŞART"

Azadi Hareketi olarak ittifaktan yana olduklarını ifade eden Aşiti, "Tarihte başımıza ne gelmişse birlik olamamamızdan dolayı gelmiştir. Kürtler birlik olmadığı müddetçe kimse sesimizi duymaz. Biz Kürtlerin kurtuluşunun ittifakta olduğuna inanıyoruz. Siyasi partiler arasında ayrım yapmıyoruz. Her partinin siyasi düşüncesi farklı olabilir ama ulusal temelde birlikte hareket etmesini bilmeliyiz. Bu açıdan yerel seçimlerde de birlikte hareket etmeliyiz" diye konuştu.

"KAYYIM POLİTİKASINA VE AKP-MHP’YE KARŞI ORTAK DURUŞ HAKİM"

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Hem kendilerinde hem de diğer siyasi parti ve hareketlerde güç birliği sağlanması konusunda bir görüşün hakim olduğunu ifade eden Taşçıer, "Görüşmeler belirli bir seviyeye geldi. Özellikle kayyım politikasına ve AKP-MHP ittifakına karşı ortak tutum alma konusunda fikir birliği var. Kürtler arasında birliğin sağlanması konusunda herkes hemfikir. Bu kapsamda seçimde birlikte hareket etme, güç birliği sağlanması konusunda ilerleme kattedildi" dedi.

"ORTAK AÇIKLAMA YAPILACAK"

Taşçıer, siyasi partilerin taleplerinin karşılanacağını da söyledi. Bu konuda herhangi bir sıkıntının olmadığını belirten Taşçıer şunları söyledi: Bu sadece seçim odaklı bir çalışma değil. Bunun altını çizmek gerekiyor. Ulusal birlik anlamında görüşmeleri çok çok önemsiyoruz. Tabi yerel seçimlerde de ittifak ruhuna uygun olarak beklentilerin karşılanacağını söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde HDP Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan da gelecek. İttifak görüşmesi yaptığımız siyasi partiler ile bir araya geldikten sonra ortak açıklama yapılacak."

 

 

Öne Çıkanlar