Kürt partileri: Sayım sistemi hacklendi

Kürt partileri: Sayım sistemi hacklendi
Goran, Yekgırtû, Demokrasi ve Adalet için Koalisyon Listesi ve Komel, Irak'ta yapılan seçimlerde elektronik sayım sisteminin hacklendiğini iddia ederek sayımın elle yapılmasını talep etti.

DÜNYA- Irak'da bugün genel seçimler yapıldı. Oy verme işleminin saat 18.00’de son bulmasının ardından oyların sayımına geçildi. Resmi olmayan sonuçların bölgeler bazında açıklanmaya başlamasının ardından Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet göstene dört parti ve hareket sonuçlara itiraz etmeye başladı. 

Goran Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtû), Demokrasi ve Adalet Koalisyonu ile Kürdistan İslami Topluluk (Komel) yetkilileri Goran’ın Süleymaniye'deki merkezinde bir araya geldi. Elektronik seçim sisteminin hacklendiğini iddia eden 4 parti, sayımların elle yapılması talebinde bulundu.

'CİDDİ ŞÜPHELERİMİZ VAR'

Rûdaw ve Roj News'in bildirdiğine göre, Yekgırtû Seçim Merkezi’nden yapılan açıklamada, "Açıklanan ilk sonuçlar hakkında ciddi şüpheler söz konusu. Bu yüzden elektronik sayıma bel bağlanmamalı. Oyların klasik yöntemlerle sayılmasını talep ediyoruz" denildi.
 
Berhem Salih başkanlığındaki Demokrasi ve Adalet için Koalisyon Listesi’nden yapılan açıklamada ise, "Seçim sonuçlarını reddediyoruz. Vatandaşların oylarını savunmak için her türlü hukuki ve medeni yollara başvuracağız. Bazı merkezlerde oyların yeniden sayılmasıyla sonuçların lehte değişmesi bunun ispatıdır" denildi.

GORAN MERKEZİNE SALDIRI 

Öte yandan Goran (Değişim) Partisi'nin genel merkezine silahlı saldırı düzenlendi. Süleymaniye'deki Zergete Tepesi'nde bulunan parti genel binası ağır silahlarla tarandı. Olayda can kaybı yaşanmazken binada maddi hasan meydana geldi.

Yaşanan olaydan sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani yazılı bir açıklama yaparak itidal çağrısında bulundu. Barzani açıklamasında, "Süleymaniye güvenliğinin bozulmasından dolayı derin endişe duyuyoruz. Derhal siyasi partilerin binalarına yapılan saldırılar durdurulmalı. Güvenlik güçlerinin siyasi parti merkezlerini koruması gerekmektedir"dedi. Taraflara itidal çağrısı da yapan Barzani açıklamasında, "Siyasi partiler, şikayetlerini yasal yollarla Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu’na iletmeli. Süleymaniye’nin güvenliğinin ve halkın toplumsal barışı gözetilmeli" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar