Kürt partileriyle seçim ittifakı tıkandı

Kürt partileriyle seçim ittifakı tıkandı
Diyarbakır’da bir araya gelen Kürt partileri, HDP ile görüşmelerinin sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Açıklamaya yanıt HDP Diyarbakır İl Başkanı'ndan geldi.

Remzi BUDANCİR / ARTI GERÇEK


24 Haziran seçimlerine ittifak olarak girmek için bir araya gelen Kürt siyasi partileri, 2 Mayıs’ta "Kürdistan Seçim İttifakı" kurduklarını açıklamıştı. Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZADİ İnisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) tarafından oluşturulan heyet, 4 Mayıs’ta HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Başkanlığındaki HDP heyeti ile Diyarbakır’da görüşmüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kendilerine iletilen taleplerin, kendi talepleri de olduğunu belirterek, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etmişti. Benzer açıklama HDP heyeti ile görüşen Kürt partilerinden de gelmişti.

VEKİL SAYISINDA ANLAŞMA SAĞLANAMADIĞI İDDİASI

Görüşmenin üzerinden 13 gün geçti. Görüşmelere ilişkin çeşitli iddialar da gündeme geldi. İddialar arasında görüşmelerde milletvekili sayısının da gündeme geldiği ve tarafların seçilecek yerden gösterilecek milletvekili sayısında uzlaşamadığı da bulunuyor. İddialara göre, HDP’nin önerdiği milletvekili sayısı ile Kürdistani partilerin talep ettiği milletvekili sayıları uyuşmadı.

Kürdistani partiler yaptıkları açıklamada milletvekili sayısında uzlaşılmadığına dönük iddiaları reddetti. İttifak olarak süreci yeniden değerlendirip önümüzdeki günlerde seçime dönük tutumlarını kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdiler.

 "SORUN MİLLETVEKİLİ SAYISI DEĞİL"

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısına Azadi Hareketi, PAK, PSK, KDP ve T-KDP yöneticileri katıldı. Basın açıklamasını okuyan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, görüşmelerin tıkandığını doğruladı. Görüşmelerin tıkanmasındaki nedenin milletvekili sayıları ile ilgili olmadığını ifade eden Özçelik, sorunun milletvekilliği ile yakından uzaktan ilgisinin olmadığını söyledi. Görüşmelerin daha o aşamaya gelmediğini ifade eden Özçelik, "Sorun HDP’nin tutumundan kaynaklanıyor" dedi.

"BULDAN KABUL ETMİŞTİ"

4 Mayıs’ta HDP heyeti ile Diyarbakır’da görüştüklerini hatırlatan Özçelik, "Sayın Pervin Buldan Başkanlığındaki HDP heyetine, siyasi prensiplerimizi içeren bir mektubu illettik. Sayın Pervin Buldan basına yaptığı açıklamada, ‘Kürdistani Seçim İttifakı’nın dile getirmiş olduğu talepler, zaten programımızda olan, bizim de taleplerimizdir’ dedi. HDP, 6 Mayıs 2018 günü Kürdistani Seçim İttifakı’nın mektubuna yazılı bir cevap gönderdi. Bu yazılı cevapta, ‘Kürdistani Seçim İttifakı’nın açıkladığı siyasi prensiplerin HDP’nin de programında olan prensipler olduğu’ bir kez daha dile getirildi" dedi.

"SİYASİ PRENSİPLERİMİZİN HDP VE DEMİRTAŞ’IN DEKLARASYONUNA YERLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİK"

Bunun üzerinde seçim organizasyonunda birlikte çalışma prensiplerini belirleyen bir mektubu HDP’ye ilettiklerini ifade eden Özçelik, mektupta "Seçim İttifakı HDP ve Kürdistani Seçim İttifakı arasında imzalanmalı" ve "4 Mayıs’ta HDP’ye sunmuş olduğumuz Siyasi Prensipler hem HDP’nin seçim bildirgesine hem de sayın Selahattin Demirtaş’ın deklarasyonuna uygun bir biçimde yerleştirilmelidir" taleplerinin yer aldığını söyledi. HDP ile 8 Mayıs’ta yaptıkları görüşmede HDP heyetinin kendilerine "Sunmuş olduğunuz Siyasi Prensipler konusunda mutabıkız" dediğini aktaran Özçelik, HDP’nin kendilerine ayrıca "Kürdistan Demokratik Seçim İttifakı Deklarasyonu" adı altında kendi görüşlerini içeren bir metni ilettiğini ve HDP’nin ilettiği "Kürdistan Demokratik Seçim İttifakı Deklarasyonu" konusunda mutabakat sağlandığını belirtti.

"HDP İTTİFAKI YOK SAYDI"

HDP ile seçim organizasyonunda birlikte çalışma prensipleri konusunda görüşmeler devam ederken, HDP’nin 13 Mayıs günü Seçim Bildirgesi’ni kamuoyuna açıklayacağı bilgisinin kendilerine ulaştırıldığını anlatan Özçelik, şunları söyledi:

"Bu tutum süre gelen İttifak görüşmelerimizin ruhuna aykırı ve onu yok sayan bir girişimdi. HDP, ittifak görüşmelerimizi ve mutabakata vardığımız prensiplerin en yaşamsal olan kısımlarını yok sayarak, 14 Mayıs 2018 günü Seçim Bildirgesini ilan etti. HDP ve Cumhurbaşkanlığı Seçim Bildirgeleri, HDP heyeti ile mutabakata vardığımız ‘Kürdistan Demokratik Seçim İttifakı Deklarasyonu’nu yok sayarak hazırlanmıştır. Kürdistani Seçim İttifakı’nın, HDP ile mutabakata varılan prensipler temelinde seçim ittifakını sağlamak için yürüttüğü çalışmalar ne yazık ki HDP Yönetimi’nin tutumlarında ve Seçim Bildirgesi’nde karşılığını bulamamıştır."

HDP’nin Seçim Bildirgesinde kendilerinin ilettiği bir hiç talebin yer almadığını ifade eden Özçelik, yapacakları görüşmelerin ardından 24 Haziran’da nasıl tutum sergileyeceklerini açıklayacaklarını söyledi. Bu aşamada tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade belirten Özçelik, seçimleri boykot etme veya bağımsız girme gibi bir seçeneği tartışacaklarını kaydetti.

"BİR KEZ DAHA BECEREMEDİK DEMEK Kİ…"

Kürdistani partilerin HDP’ye ilişkin açıklamasına cevap HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı’dan geldi. "Kim ne yaptı, ne etti, suçlu kimdi neydi bundan azede bir şekilde söylüyorum" diyen Camcı, "Beceremedik demek ki bir kez daha… Bu hepimiz için bir zaafiyet, bir eksikliktir. Kamuoyunda bu konuda ciddi beklentiler vardı" dedi.

"HDP’YE HAKSIZLIKLIK YAPILIYOR"

Yapılan açıklamalardaki beyanlarda HDP’ye ciddi haksızlık yapıldığını belirten Camcı, şunları söyledi: "Kısmen bu görüşmelerde yer almış biri olarak şunu söylüyorum. HDP bu çalışmalara ciddi stratejik düzeyde önem veren bir ciddiyetle yaklaştı. Lakin teknik kimi konularda muhtemelen sorun yaşandı ve aşılamadı. Bunun esasta herhangi bir sorun olmadığının altını çizmek istiyorum. Çünkü HDP daha ilk günden Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan’ın yaptığı açıklama ile ciddiyetini gösterdi. Bu esas alınsa bile kanaatimce yeterli görünmeliydi. Sayın Buldan, ‘Dile getirdiğiniz bütün düşünceler, bizim de düşüncemizdir’ dediğine göre buradan referansla bunun ötesinin artık formüle edilmesi teknik bir konu olarak düşünülmeliydi. Demek ki teknik hususlar aşlamadı. HDP realitesi de görülmeli, HDP bir çatı partisidir. HDP sadece Kürtlerin içinde yer aldığı pir parti değil. Evet, ana omurgası böyle görülse de HDP kadınların partisidir, HDP diğer halkların partisidir. İsminden de anlaşıldığı üzere Halkların Demokratik Partisi’dir. Bu nedenle bunun bir günde bütün bileşenleri ile bir ikna sürecine getirilip, formüle edilmesinin HDP açısından güçlüklerinin de görülmesi gerekir. Bu durum göz önüne alındığında belli eleştirilerin daha insaflıca yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum." (POLİTİKA SERVİSİ)

Öne Çıkanlar