Leyla Güven: Kürdistan Bölgesi'ne yönelik sözlerim yanlış anlaşıldı

Leyla Güven: Kürdistan Bölgesi'ne yönelik sözlerim yanlış anlaşıldı
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Kandil'e düzenlenen operasyon hakkında yaptığı konuşma sonrasında başlayan tartışmalara açıklık getirdi.

HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, TSK’nin Hakurk’taki operasyonlarına karşı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinin karşı tutum alması konusunda yaptığı çağrının yanlış anlaşıldığını belirterek, "Temel amacım, Güney Kürdistan’da gerçekleştirilen askeri operasyon karşısında, Güney Kürdistan halkı açısından da taşıdığı tehlikelere dikkat çekerek, bir ulusal refleks ve dayanışmanın açığa çıkarılmasıydı" dedi.

Leyla Güven, 14 Temmuz’da HDP'nin Diyarbakır Bölge Konferansında yaptığı konuşmada, Kürdistan Bölgesel Yönetimi  hükümetine seslenerek, "Türkiye’nin Güney Kürdistan topraklarını kullanmasına izin verilmemeli" demişti.

Güven, söz konusu açıklamasının kamuoyunda farklı yorumlara yol açtığını  bu nedenle de konuya açıklık getirme ihtiyacı duyduğunubelirtti.

Güven'in açıklaması şöyle:

"14 Temmuz 2019’da Diyarbakır’da HDP’nin gerçekleştirdiği Bölge Konferansında Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı sıfatıyla yaptığım bir konuşma, sosyal medya ve Güney Kürdistan kamuoyunda gündem konusu olmuştur. Konuşmamda özellikle Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik askeri operasyonları hakkında değerlendirmelerim olmuş; Güney Kürdistan hükümeti ve Kek Mesut Barzani’den operasyonlara karşı tutum almaları konusundaki beklentilerimi ifade etmiştim.

Aslında, bu konuşmayı Kek Mesut Barzani’nin daha önce defalarca dile getirdiği "Bir daha asla Kürtler arasında bir kavgaya izin vermem" sözünü hatırlatarak, bu söze büyük kıymet biçerek yapmıştım. Bu konuşmadaki temel amacım, Güney Kürdistan’da gerçekleştirilen askeri operasyonların Güney Kürdistan halkı açısından da taşıdığı tehlikelere dikkat çekerek bir ulusal refleks ve dayanışmayı açığa çıkarmaktı. Tek amacı bu olan konuşmamın farklı ve yanlış yorumlandığını üzülerek takip ettim.

Her ne kadar aktif siyasette yer almasa da, Kek Mesud’un Kürdistan halkının yakından takip ettiği, dikkate aldığı son derece önemli bir tarihsel ve siyasal misyonu vardır. Bu misyonu, mücadele yaşamı ve tecrübesiyle; Orta Doğu ve Kürdistan’ın her tarafının kan gölüne döndüğü bu zor günlerde, Kürtler arasında gerginlikleri azaltacak, diyalogu arttıracak ve ulusal birlik çalışmalarına ivme kazandıracak şekilde katkılar yapmasını Kek Mesud’dan beklemenin yurtsever ve Kürdistani bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz.

Güney Kürdistan’da yapılan bağımsızlık referandumu başta olmak üzere Güney Kürdistan halkının karşı karşıya kaldığı bütün tehdit ve tehlikeler karşısında Demokratik Toplum Kongresi’nin yaptığı açıklamalar tüm halkımızın belleğinde son derece saygın bir yer edinmiştir.

Güney Kürdistan halkının tüm kazanımlarının ve değerlerinin dört parça Kürdistan halkının kazanımları ve değerleri olduğunu belirtiyor; yaptığım konuşmanın bu çerçevede değerlendirilmesini umut ediyor, saygılarımı sunuyorum." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar