'Mayıs'tan beri mahallede su yok, çöpler de toplanmıyor'

'Mayıs'tan beri mahallede su yok, çöpler de toplanmıyor'
Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar Beldesi'nde bir mahalleye su verilmediği ve çöplerinin de toplanmadığı ortaya çıktı.

Mücahit AVRAS


ARTI GERÇEK - Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar Beldesi Hanlar Geçidi bölgesine iki ayı aşkın süredir su verilemiyor. Aynı bölgede yaşayan ve su sıkıntısından zarar gören Dağpınar HDP’li Belediye Meclis Üyesi Enver Yardımcıel yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlatıyor:

"Mayıs ayının ortalarından bu yana mahallemize herhangi bir şekilde su verilmiş değil. Uzun yıllar önce yapılmış olan depodan, elektrikli sistem vasıtasıyla evlerimize su veriliyordu. Ancak yaklaşık iki ay önce sularımız akmamaya başladı. Konuyla alakalı yetkililer, elektrik aksamında bir arıza çıktığını ve trafonun yandığını söyledi. Bunun üzerine arızanın giderilmesi için gerekli başvurularımızı yaptık ancak herhangi bir cevap alamadık. HDP olarak çoğunluk olduğumuz Belediye Meclisi’ne sorunun çözümü için önerge verdik ancak haksız bir şekilde, seçilmiş başkanımızın (KHK’lı oldu iddiasıyla) yerine atanan AKP’li başkan, yetkisini kullanarak konunun görüşülmesini ve mecliste bunun karara bağlanmasını engelleme yoluna gitti. Arızanın meydana geldiği tarihten beri içme suyunu 4 km uzaklıktan kol gücüyle, eşek ya da at sırtında getiren insanlarımız var. Hayvanlarımız da yakınımızda bulunan göletten belki de bakterili su içiyor."

Kaymakamlık ve valiliğe de konuyla ilgili başvuruda bulunduklarını belirten Yardımcıel, şöyle devam etti:

"Belediye bir çözüm üretmeyince kaymakamlığa konuyla ilgili başvuruda bulunduk ancak kaymakamlık, konunun belediyenin yetki alanında olduğunu belirterek bizi yeniden belediyeye yönlendirdi. Ancak bu defa bize yaşanan sorunla ilgili bir ihalenin yapılacağını ve bunun sonucunu beklememiz gerektiğini söylediler. İhaleyi sormaya gittiğimizde de sorularımıza cevap alamadığımız bir noktaya geldik. Bu trafo öyle çok büyük paralar isteyen bir iş değil ki. Neden böyle yapıldığına da bir anlam verebilmek gittikçe güçleşiyor. En son valiliğe dilekçe verdik ancak şu ana kadar olayın çözüleceğine yönelik bir işaret alabilmiş değiliz. Hizmet herkes için eşit derecede uygulanmalıdır, bu durum politik saiklerle ötelenecek bir sorun değildir."

Ellerinde bidonlarla evlerine su taşımaya çalışan kadınlar, susuzluk probleminin en büyük mağdurları konumunda. Bidonlarının çeşme başında dolmasını bekleyen kadınlardan biri söze giriyor ve çocuklarının doğru dürüst banyo bile yapamadığını söylüyor.

"Suyumuz kısıtlı olduğu için çocuklarımız da gerektiği kadar banyo yapamıyor. Elbiseleri de kir içinde. Evimizde temizlik yapmakta dahi zorlanıyoruz. İlgili kurumların bir an önce bu konuya bir çözüm üretmelerini bekliyoruz. Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır, ne istiyorlar bizden? Bizler de bu ülkenin vatandaşları değil miyiz? Bize de yazık. Yeter artık!"

Kendisiyle birlikte su kuyruğunda bekleyen ve yakını olan diğer kadının da benzer şikâyetleri var:

"Aylardır burada suyumuz yok. Bulunduğumuz bölge merkeze yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. 2019 Türkiye’sinde ellerimizde bidonlarla evimize su taşımak zorunda kalıyoruz. Çocuklarımız su bulamadıkları için bazen pis gölette su ihtiyaçlarını karşılıyor. Allah’tan reva mı bu durum? Bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz."

HDP’li Dağpınar Meclis Üyesi Enver Yardımcıel, su sorununun yanında çöp sorunuyla da mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor:

"Su sorunu yetmemiş gibi bir de çöp sorunumuz var. Seçimden bu yana çevremizde herhangi bir temizlik çalışması ya da çöp toplama işi yapılmış değil. Toplanmayan çöpler de katlanarak büyüyen bir probleme dönüşüyor. Konuyla alakalı girişimlerimizse maalesef çözümsüz kalıyor. Yaşadığımız bu dönem, suyun ya da evsel çöpün sorun olacağı bir dönem midir? Buradan meclis üyesi olduğum belediyeye ve diğer ilgili kurumlara tekrar çağrıda bulunuyorum. Lütfen bu sorunların çözümüyle ilgili herkes üzerine düşen görevi yerine getirsin. Halkımız da bilsin ki, tüm zorluklara rağmen biz parti olarak üzerimize düşen sorumlulukların bilinciyle hareket etmeye devam edeceğiz."
 

Öne Çıkanlar