Meclis'te tartışma: 4 mü büyük 1 mi?

Meclis'te tartışma: 4 mü büyük 1 mi?
MHP’nin fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması önergesi tartışma yarattı. AKP’nin işaret oylamasına itiraz etmesi sonucunda '4 mü büyük 1 mi' tartışması yaşandı.

Esra KOÇAK MAYDA 


ARTI GERÇEK - MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere fındık üreticilerinin sorununun araştırılarak sorunların çözümüne yönelik alınabilecek tedbirlerin ve yapılabilecek düzenlemelerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına dair önerge sundu. 

Önergenin görüşüldüğü meclis genel kurulunda elektronik oylama yapılması sırasında tartışmalar yaşandı. AKP’nin oylamayı kabul etmemesi üzerine genel kurul  "4 mü büyük 1 mi" tartışmasına sahne oldu. 

Usta’nın sunduğu önerge üzerine yapılan görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. MHP’nin önerisi CHP, HDP, İYİ Parti ve MHP oyları ile kabul edildi. AKP ittifak ortağı MHP’nin önergesine itiraz ederek kabul etmedi.

Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, meclis divanında görüş birliği olmadığını söyleyerek elektronik oylama yapacağını söylemesi üzerine muhalefet patilerinden itirazlar yükseldi. 

"1 BÜYÜK 1" 

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç  "Türkiye Büyük Millet Meclisinde 4 siyasi parti bir araya gelerek fındık üreticisinin haklarını ve hukukunu savunmak için bir önergenin arkasında dimdik durmuşlardır. Ancak buradaki sayım artık Meclis iradesini vahim bir şekilde yansıtamamaktadır. O yüzden sizden rica ediyorum, milyonlarca kişi televizyonlarının başında bizi seyrediyor, 4 siyasi partinin… 4 mü büyük, 1 mi büyük?" dedi.

Özkoç’un bu sözlerine AKP Isparta Milletvekili Recep Özel "1 büyük, 1" diyerek yanıt verdi. Genel kurulda tartışma şu şekilde yaşandı:

Engin Özkoç  (Sakarya) – Soruyorum: 4 mü büyük, 1 mi? İktidar partisi eğer "Biz daha fazlayı." diyorsa tek tek isim okuyalım. Tek tek isim okuyalım, muhalefet burada iktidardan daha fazla.

Recep Özel (Isparta) – Hadi ordan.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da oylamaya itiraz ederek şunları söyledi: "Bu oylamanın sayısıyla alakalı olarak fazla bir şey söylemek istemiyorum. Netice itibarıyla, arkadaşlarımız saymışlar ve onlara güvenmek zorundayız. Ancak bir söze itirazım var: Türk milletinin kaderi ile Adalet ve Kalkınma Partisinin kaderi aynı değildir. Türk milleti beş bin yıllık kadim bir millettir. Türk devleti ilelebet, ebet müddet yaşayacaktır. Siz gideceksiniz; Türk milleti kalacak, Türk devleti yaşayacak. Bunun bilinmesini istiyorum. Kendinizi Türk milletiyle aynı safta tutmayın. Siz fânisiniz, gideceksiniz; Türk milleti yaşayacak."

Türkkan’ın konuşması CHP ve İYİ Parti sıralarından alkış alırken, AKP Grup Başkanvekili Recep Özel "Sen de fânisin, sen daha çok fânisin" diyerek tepki gösterdi.

MHP’nin sunduğu önerge AKP’nin oyları ile reddedildi. 

Öne Çıkanlar