Merkez Bankası'ndan swap hamlesi

Merkez Bankası'ndan swap hamlesi
Merkez Bankası, kurdaki hareketliliğin ardından bir adım daha attı. Swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10'dan yüzde 20'ye çekti.

Merkez Bankası, kurdaki hareketliliğin ardından bugün yeni bir adım daha attı. Merkez Bankası tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, döviz karşılığı Türk Lirası swap piyasasında uygulama değişikliğine gidildiği kaydedildi.

Buna göre, swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıktı.

MERKEZ BANKASI: OYNAKLIK YAKINDAN İZLENİYOR

Açıklamanın metninde şu ifadeler yer aldı:

"İlgide kayıtlı talimatımızla, Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası işlemlerine ilişkin uygulama esas ve ayrıntıları belirlenmişti. Söz konusu talimatımızın, "16. Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 10'u ile sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede, banka bazında limitler de banka bazında belirlenmiş olan Döviz ve E fektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 10'u ile sınırlıdır: Limit kullanımları Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanır." maddesi

"16. Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20'si ile sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede, banka bazında limitler de banka bazında belirlenmiş olan Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20'si ile sınırlıdır. Limit kullanımları Döviz ve Efektif Pivasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanır" olarak değiştirilmiştir."

Bankacılar cuma günkü örtülü faiz artışının ardından bu yönde bir adım beklediklerini ifade etmişlerdi. Bu adım, haftalık reponun kaldırılmasından sonra teknik bir ayarlama olarak görülüyor.

Cuma günkü sert satış baskısının ardından Merkez Bankası kademeli olarak en az 150 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelen likidite adımı açıklamıştı.

Erken saatlerde yüzde 3'ün üzerinde düşüşle 5.57 seviyesine kadar gevşeyen kur, daha sonra yukarı hareketlendi. Kur, Merkez Bankası'nın swap hamlesi sonrası 5.67 civarında yer aldı.

TCMB REPO İHALESİ AÇMADI

Öte yandan, Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Banka cuma günkü açıklamasında ihalelere ara verileceğini açıklamıştı.

Dolar kurunda geçen haftanın son işlem gününde görülen yükseliş sonrasında Merkez Bankası'ndan gelen açıklamada repo ihalelerine ara verildiği ifade edilmişti.

ÇETİNKAYA: TEMEL POLİTİKA REZERVLERİ GÜÇLENDİRMEK

DOLAR SEÇİM ÖNCESİ HAFTAYA DALGALI BAŞLADI

İktisatçı Ümit Akçay, gelişmelerle ilgili Twitter mesajında, "Geçen yıl 24 Haziran öncesindeki II. Londra Seferi sırasında "sadeleştirilen" para politikası yeniden "karmaşıklaştırıldı". Cuma günkü harekete karşı örtülü faiz artışı yapılmış oldu" değerlendirmesi yaptı.

Türk Lirası ile birlikte çoğu gelişen piyasa parası da cuma günkü işlemlerde dolar karşısında sert düştü. Dolar karşısında 5.8448'e kadar düşen TL'nin günlük kaybı yüzde 6'nın üzerini gördü.

Bankanın mevcut durumda haftalık repo faizi yüzde 24, gecelik borç verme faizi yüzde 25.50, geç likidite penceresi (GLP) faiziyse yüzde 27 seviyesinde bulunuyordu.

TCMB, sadeleştirme adımıyla birlikte ana fonlamasını bir hafta vadeli repo ihaleleriyle yapıyordu. Banka, geçtiğimiz hafta repo ihaleleriyle bankalara toplam 93 milyar TL'lik fonlama sağlamıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar