HDP: Muş’un ifadeleri, faşist bir rejimin inşasının kabulüdür

HDP: Muş’un ifadeleri, faşist bir rejimin inşasının kabulüdür
Bütçe görüşmelerinde tartışmalar üzerine AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un Burada HDP'den daha ırkçı ve faşist bir parti yoktur' sözlerine HDP'den sert tepki.

Meclis Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde HDP Grubu adında söz alan Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları'nın eleştirirleri, AKP ile HDP arasında 'ırkçılık' tartışmasına neden oldu.

Siyasi iktidarın politikalarını eleştiren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, OHAL’in Türkiye’de yarattığı tablodan örnek vererek, 130 bin kişinin KHK'lerle ihraç edildiğini, gösteri ve yürüyüşlere izin verilmediğini söyledi.

'KAYYIM ATANAN HİÇ BİR BELEDİYEDE YOLSUZLUĞA RASTLANMADI'

DBP’li 96 belediyeye kayyım atandığını belirten HDP Adana Milletvekili Hatimoğulları, kayyım atanan belediyelerle ilgili yapılmış olan hiçbir araştırmada ve çalışmada yolsuzluğa rastlanmadığını hatırlatarak, iktidar partisi sıralarına "Ama en büyük yolsuzluk, Sayıştay raporlarına baktığımızda, İstanbul ve Adana büyükşehir belediyelerindedir. Neden oralara kayyum atamadınız, neden oraları gözden geçirmiyorsunuz?" diye seslendi.

İçişleri Bakanı Soylu'nun Cumartesi Anneleri'nin eylemine getirdiği yasağı ve annelere karşı kullandığı üslubunu eleştiren Hatimoğulları, Süleyman Soylu'nun Arjantin’deki darbecilerin bile yapmadığını yaptığını ifade ederek, "Cumartesi Anneleri’ni adeta saçından, tülbentinden sürükleyerek gözaltına aldınız. Bununla da yetinmediniz, Sayın Bakan, sizler Arjantin’deki darbecilerin bile yapmadığı gibi analarımıza ‘paçoz’ dediniz, bununla da yetinmediniz, Sayın Eş Başkanımız Pervin Buldan’ı tehdit ettiniz. Komisyon toplantısında Ebru Günay arkadaşımızı tehdit ettiniz, parmak salladınız" dedi.

'İKTİDAR IRKÇI KLİĞİN ETKİSİ ALTINA GİRMİŞTİR'

Konuşmasında "İktidar ne yazık ki ırkçı kliğin ağır etkisi altına girmiştir' ifadesinin ardından, 'sataşma var' iddiasıyla söz alan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un "Burada HDP’den daha ırkçı ve faşist bir parti yoktur" sözleri HDP’lilerin tepkisine neden olurken, Soylu’nun CHP’lilere "DHKP-C’yle aranıza mesafe koyun dedim, hatırlıyor musun?" ifadeleri de bir o kadar tepkiye neden oldu.

HDP milletvekili Serpil Kemalbay, "Aynaya bakın, aynaya"; Erol Katırcıoğlu ise "Bu kadar provokatif konuşmayın" diyerek tepki gösterdi.

‘MUŞ’UN KONUŞMASI FAŞİST REJİM İNŞASININ KABULÜDÜR’

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un konuşması üzerine yeniden söz isteyen Tülay Hatımoğulları, "Sayın Muş’un bütün konuşması faşist bir rejimin inşasının kabulüdür, reddi değildir. 'Faşizm’ kavramının dönüp ne olduğuna bakmak gerekiyor demek ki; öneriyorum, bakılsın. ‘Halkın sırtından sopayı eksik etmemek’ ifadesini yanlış bulduğunu söyledi. İşçiler, emekçiler ‘Ben ücretimi istiyorum’ dediği için gazlanıyor, sopalanıyor, coplanıyor, kalkanlarla insanlar itilip kakılıyor. TÜSİAD’a şöyle deniyor: ‘Biz sizler için OHAL’i tutuyoruz’, ‘OHAL olmasaydı şu an işçiler greve giderdi ve sizin başınıza bela olurlardı’ diye TÜSİAD’ı ikna etmeye çalıştınız. Bu, faşizmi değil de nedir, ben sizlere soruyorum" ifadeleri kullandı.

‘CUMARTESİ ANNELERİ’NE PAÇOZ DEMEDİM’

HDP Adana Milletvekili Hatimoğlu'nun, "Sayın Bakan, sizler Arjantin’deki darbecilerin bile yapmadığı gibi analarımıza ‘paçoz’ dediniz" diye seslendiği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'sataşma var' gerekçesiyle aldığı söz hakkında,  "Cumartesi Anneleri konusunda ise siz daha takip ediyorsunuz Kandil’in mesajlarını, Mustafa Karasu’nun evet, ‘Siz Cumartesi Anneleri meselesine sahip çıkmazsanız Türkiye’deki direnişi artıramayız’ diye o ve ona benzer onlarca, yüzlerce mesajla birlikte 700’üncü toplantısını anneleri istismar ederek bir terör örgütü provasına döndürmek isteyenlere devletin müsaade etmesini kimse beklemesin" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar