New York Times: Erdoğan İstanbul'u kaybederken Türkiye'de yeni bir gün doğuyor

New York Times: Erdoğan İstanbul'u kaybederken Türkiye'de yeni bir gün doğuyor
NYT, 'Binali Yıldırım'ın seçimi kazanacak enerjisi olmadığı ve Erdoğan'ın tekrar kararıyla fazla ileri gittiği' yorumunu yaptı.

ARTI GERÇEK - CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun oyların yüzde 54'ünü toplayarak 806 binden fazla farkla kazandığı, yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili bir analiz yayımlanan New York Times gazetesi, sonucu "AKP'nin 20 yıla yaklaşan iktidarında aldığı en büyük yenilgi" olarak nitelendirdi.

"Erdoğan İstanbul'u kaybederken Türkiye'de yeni bir gün doğuyor" başlıklı analizde İmamoğlu'nun rakiplerinden farkının "kutuplaştırmayı derinleştirmek yerine azaltmayı başarması" olduğu yorumunda bulunan gazete, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın YSK'yı yeniden seçime zorlamasının sadece kendisine oy vermeyen yüzde 50'de değil, kendi taraftarları arasında da rahatsızlık yarattığını vurguladı. New York Times, "Türkiyeliler, hükümetin kaybettiği seçimi tekrarlamasını kabul etmedi" yorumunu yaptı.

'BİNALİ YILDIRIM UMUT VERMEDİ'

Yeniden seçimde AKP'nin karakteristik negatif kampanyasını yürütmeyi bırakarak adayları Binali Yıldırım'ı ön plana çıkardığını yazan New York Times, "Binali Yıldırım'ın en göze çarpan özelliği  Erdoğan'a olan sağlam sadakati ve kampanyanın büyük bölümünde seçime zorla giriyormuş görüntüsü verdi" görüşünü dile getirdi. Yıldırım'ın "umut vermediğini" öne süren gazete, "Çoğu zaman mikrofona fısıldayacak enerjisi bile yoktu" dedi.

'MİTİNGLERİNDE HERKES BİR ARADAYDI'

"İmamoğlu çarpıcı bir farklılıkla kendi partisi CHP, İyi Parti ve HDP gibi farklı muhalefet akımlarını bir araya getirdi" yorumunu yapan New York Times, "Mitinglerinde birçok politik sembolü bir araya getirdi: Gökkuşağı bayrakları, Türk milliyetçisi pankartlar, HDP bayrakları, baş örtülüler ve askılı tişört giyenler bir aradaydı" diye yazdı.

'ERDOĞAN ALAY KONUSU OLDU'

"Anketler İmamoğlu'nun önde olduğunu gösterdikçe Erdoğan saldırganlaştı" diyen gazete, Cumhurbaşkanı'nın İmamoğlu'na yönelttiği Fethullah Gülen ve PKK bağlantısı iddialarını hatırlattı.

Gazete "Ancak aynı zamanda Erdoğan PKK'nin tutuklu lideri Abdullah Öcalan'ın Kürtlere bağımsızlık çağrısı yapan bir mektubunun yayınlanmasına da izin verdi. Ancak Erdoğan'ın bu hamlesi sosyal medyada alay konusu oldu" yorumunu yaptı.

'SEÇİMİ GASP EDEREK FAZLA İLERİ GİTTİ'

"Erdoğan, İmamoğlu'nun mart zaferini gasp ederek fazla ileri gitti" diyen New York Times, 20 yaklaşık  yıldır iktidarda olan AKP'nin artık azınlığı değil, devleti ve statükoyu temsil ettiği görüşünü dile getirdi.

Fatih, Eyüp ve Üsküdar gibi muhafazakârların çoğunlukta olduğu ilçelerde dahi seçimi İmamoğlu'nun önde bitirdiğini hatırlatan New York Times, seçmenlerin rövanşist hamleye karşı tepki gösterdiğini yazdı. 

'ERDOĞAN'IN YAPAMADIĞINI YAPTI'

İmamoğlu'nun en muhafazakâr semtlerde dahi kampanya yürüttüğünü ve bu bölgelerde ailelerle iftar yaptığını hatırlatan New York Times, "Erdoğan'ın gerçek anlamda asla yapamadığını yaptı: İnsanların birbirini affedebileceğini ve yasalar karşısında eşit olarak yaşayabileceğine inandı" yorumunda bulundu.

'YENİ BİR GÜN DOĞUYOR'

İmamoğlu'nun galibiyet konuşmasında kullandığı "Bu zafer değil, yeni bir başlangıç" ifadelerini aktaran New York Times'ın makalesi "Bir belediye başkanlığı seçimi Türkiye'nin yönetim biçimi konusunda az şey değiştirecek, ancak İstanbul'da yeni bir gün doğduğu hissi var ve ülkenin iki farklı yarısı nihayet daha dengeli bir hale gelebilir" yorumuyla sona erdi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar