Nissan’da kriz büyüyor: CEO tutuklandı, hisseler çakıldı

Nissan’da kriz büyüyor: CEO tutuklandı, hisseler çakıldı
Nissan CEO'su Ghosn'un bir dizi yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanması sonrası yeni iddialar ortaya atılırken, Renault ve Nissan hisseleri eridi.

Otomotiv dünyasının efsane CEO'su olarak nitelendirilen Carlos Ghosn, dün Japonya’da yürütülen geniş çaplı bir soruşturma sonrasında vergi yasasını ihlal ettiği suçlamasıyla tutuklandı.

Dünyanın en büyük otomotiv grubu olan Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olan Carlos Ghosn hakkında aldığı maaşı milyonlarca dolar daha düşük olarak beyan ettiği iddiası nedeniyle Tokyo’da soruşturma başlatılmıştı. Tokyo Savcılığı tarafından sorgulanan 64 yaşındaki Lübnan asıllı CEO, dün söz konusu iddialar nedeniyle tutuklandı.

OTOMOTİV DÜNYASININ EFSANE CEO'SUNA TUTUKLAMA

Carlos Ghosn 1999 yılında Nissan’a katıldı ve 2001 yılında CEO’luğa yükseldi. Geçen yıla kadar şirkette CEO’luk görevini sürdürüyordu. Japon devlet kanalı NHK’ya bilgi veren isimsiz bir kaynak, Ghosn adına Nissan’ın Rio de Janerio, Beyrut, Paris ve Amsterdam’da evler satın alındığını söyledi. Bu evler şirketin kayıtlarında yer almazken Nissan CEO’su Hiroto Saikawa, Ghosn’ın şirketin parasın kullanıp kullanmadığı sorularına yanıt vermiyor.

BİRÇOK USULSÜZLÜK TESPİT EDİLDİ

Japon otomotiv devi Nissan’dan yapılan açıklamada, iç soruşturmanın Lübnan asıllı Fransız vatandaşı 64 yaşındaki Ghosn’un maaşını yıllardır düşük gösterdiğini ortaya koyduğu ve CEO’nun görevine son verileceği ifade edildi. Açıklamada, Carlos Ghosn’un firma kazancının şahsi kullanımı dahil diğer kusurlu davranışlarının da tespit edildiği kaydedildi.

Nissan, savcılara bilgi sağladığını ve soruşturmayla ilgili işbirliği yaptığını da açıkladı. Şirket için yapılan bir araştırmada Ghosn ile birlikte tanıtım direktörü Greg Kelly’in mali konularda yaptıkları usulsüzlüklerin tespit edildiği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

44 MİLYON DOLAR GELİRİ DÜŞÜK GÖSTERDİ

"Soruşturmayla Ghosn ve Kelly’nin aldıkları tazminatları yıllardır daha düşük bir şekilde Tokyo Borsa’sına bildirdikleri ortaya çıktı. Yönetim kuruluna, Ghosn ve Kelly’nin görevlerine son verilmesi tavsiye edilecek."

Japon haber ajansı Kyodo ise Ghosn’un Greg Kelly ile birlikte elde ettiği 44 milyon dolarlık geliri düşük gösterdiği ve bu yolla vergi kaçırdığı haberini paylaştı. CEO’nun maaşı daha önce de şirketin yönetim kurulu toplantısında gerginlik çıkarmış, Renault’un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti’nin muhalefetine rağmen kuruldakilerin yüzde 56’sının oyu ile söz konusu tutar onaylanmıştı.

VW’Yİ GEÇİP LİDER OLDU

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, bundan tam 22 yıl önce otomotiv dünyası Carlos Ghosn ismini, Renault’un finanstan sorumlu yöneticisi olarak tanıdı. Çalkantılı dönemde Fransız üreticiyi, sakin sulara çıkarmayı başaran Ghosn, başarıya ulaştırdığı tasarruf tedbirleriyle de "Maliyet Katili" lakabını almıştı.

Daha sonra Asya Krizi sırasında bu kez zor durumdaki Nissan’ın kontrolünü ele alan Ghosn, uzun yıllar Renault Başkanı Louis Schweitzer’in sağ kolu olarak görev yaptıktan sonra dümeni eline almıştı. Ghosn, 1999’da Renault ile sermaye ortaklığı çerçevesinde Japon otomobil şirketinin devrini yönetmek için operasyon direktörlüğü sıfatıyla Nissan’a gelmişti.

Şirketin iyileştirilmesine yönelik fabrikaların kapatılması dahil, yeniden yapılanma önlemlerine öncülük eden Ghosn, 2001’de hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan’ın CEO’su, 2005’te de Renault’nun CEO’su oldu. Ghosn’un başa geçmesiyle birlikte Renault-Nissan ittifakı çok önemli ivme yakalayarak dünyanın örnek gösterilen firmaları arasına girdi. Öyle ki Asya krizi sırasında firmaların üstüne atlayan Avrupa ve ABD’li otomotiv şirketlerin yaptıkları tüm evlilikler sona ererken, sadece Renault-Nissan birleşmesi yoluna büyüyerek devam etti ve 2016’da bu kez Japon Mitsubishi’yi ittifaka katarak dünyanın en büyüğü oldu.

Ghosn, Aralık 2016’dan beri Mitsubishi Motors’un da yönetim kurulu başkanı. Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı, bu yılın ilk yarısında 5.5 milyon adedi aşan satışla Volkswagen’i geride bırakıp dünyanın en büyük otomobil satıcısı oldu. 

TUTUKLAMA İTTİFAKIN HİSSELERİNİ VURDU

Renault-Nissan-Mitsubishi CEO’su olan Carlos Ghosn, geçen yıl toplam 17 milyon dolar maaş aldı. Bu maaşın 8.5 milyon doları Renault’dan, 6.5 milyon doları Nissan’dan ve 2 milyon doları Mitsubishi’den verildi.

Ghosn’un tutuklanması, ittifakın hisselerini de vurdu. Renault’un hisseleri Fransa’da yüzde 15 değer kaybederken, Nissan hisselerinde de yüzde 10’a yaklaşan düşüşler yaşandı. Carlos Ghosn’un görev süresi boyunca yaşadığı ilk olumsuz gelişme bu değil.

Öyle ki, Ghosn’un başında olduğu Nissan’ın son 20 yılda üretilen araçlarının yetki verilmeyen kişilerce son kontrolünün yapıldığı ortaya çıkmış ve şirket bunun üzerine üretime ara vermek zorunda kalmıştı. Japonya’daki 1.2 milyon aracın geri çağırılması ile sonuçlanan ve milyonlarca dolarlık zarar yaratan skandal nedeniyle o dönem Ghosn yine bir soruşturma geçirmişti.

Nissan hisseleri Tokyo Borsası’nda yüzde 6 değer kaybederken, ortağı Renault’un hisseleri yüzde 8.4 düştü.

122 FABRİKA, 470 BİN ÇALIŞAN, 10.6 MİLYON SATIŞ

Lübnan asıllı Brezilya doğumlu Fransız vatandaşı olan Carlos Ghosn’un başında bulunduğu Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı, dünya çapında 470 bin çalışan, 122 fabrika ve 2017 yılı sonu itibariyle 10.6 milyon adetlik satışla en büyük otomotiv gruplarından biri durumunda. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar