Hapis cezası alan 5 gazeteciye uluslararası destek

Hapis cezası alan 5 gazeteciye uluslararası destek
'Propaganda değil, eşi benzeri olmayan bir dayanışma.'

Baskılara maruz kalan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma nöbetine katıldıkları için mahkeme tarafından cezaları onanan 5 gazeteciye uluslararası gazetecilik örgütlerinden destek geldi.  

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma nöbetine katıldıkları gerekçesiyle haklarında verilen hapis cezası kesinleşen DİSK Basın İş Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Düzkan, gazeteci Ragıp Duran, gazetenin genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ve editörleri Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş için çok sayıda gazetecilik örgütü dayanışma mesajı yayınladı.  

IFJ: EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR DAYANIŞMA EYLEMİ  

Cezalara ilişkin açıklama yapan Avrupa Gazeteciler Federasyonu ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Artı Gerçek'in de yazarları olan Düzkan ve Duran hakkında şu mesajı paylaştı: "Gazetecilerin cezalarının onanmasını kabul edilemez olduğu" şeklinde oldu. EFJ kınama ve dayanışma mesajında, "Ayşe Düzkan tanınmış bir kadın gazeteci ve EFJ-IFJ ile ilişkili DİSK Basın-İş’in de yönetim kurulu üyesi, Ragıp Duran saygıdeğer bir köşe yazarı ve medya gözlemcisi, diğer üç saygıdeğer meslektaşımız da öyle. Ortada örgüt propagandası yok, saldırı altındaki Kürt gazetesi ile eşi benzeri olmayan bir dayanışma var. Meslektaşlarımıza yönelik hapis cezaları kabul edilemez, meslektaşlarımız serbest bırakılmalı" ifadelerini kullandı.

MED SOLİDAİRE: TÜRK VE KÜRT GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK

Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki EFJ-IFJ üyesi gazetecilik örgütlerinin oluşturduğu birlik MED Solidaire de bir dayanışma mesajı gönderdi. MED Solidaire, Avrupa ülkelerini, Türkiye’yi gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesine çeviren Erdoğan ve AKP rejimine baskı yapmaya çağırdı. Türk ve Kürt gazeteciler için özgürlük talep etti.

SURİYE VE FİLİSTİN'DEN DESTEK

MED Solidaire üyesi Yunanistan JUADN ve ESPIT sendikaları da mesajlarında ‘Nöbetçi GYY’ dayanışma kampanyasını desteklediklerini belirtti. Filistin Gazeteciler Sendikası da 5 gazeteci hakkındaki ağır hapis cezalarını kınadıklarını açıkladı. Avrupa ülkelerinin 180 gazeteciyi cezaevlerinde tutan Erdoğan ve AKP rejimine baskı yapmaları gerektiğini söyledi.

Suriyeli gazeteci Mustafa Mukdad da mesajında ağır hapis cezaları karşısında Türk ve Kürt gazetecilerle dayanışma içinde olduklarının altını çizdi.

FRANSA SENDİKALARINDAN DESTEK

Fransız sendikaları SNJ, SNJ-CGT, CFDT de ortak bir açıklama yayınlayarak gazetecilere desteğini ilan etti. Ortak açıklamada, Türkiye’de gazetecilere yapılan baskılar anımsatılarak Türkiye’nin Fransa Büyükelçiliği’ne konuya dair mektup gönderileceği ifade edildi.

NUJ: AYŞE DÜZKAN'I EVLAT EDİNİYORUZ

İngiltere Ulusal Gazeteciler Sendikası NUJ, Türkiye’deki kardeş örgütlerden DİSK Basın-İş yöneticisi Ayşe Düzkan’ı evlat edindiğini duyurdu. Hapis cezası kararını basın özgürlüğüne darbe olarak nitelendiren NUJ Genel Sekreteri Michelle Stanistreet de "Gazeteciler terörist değildir ve görevlerini korku duymadan yapabilmelidirler" dedi.

Açıklamada hapisteki gazetecilerin özgürlüklerine kavuşabilmesi için NUJ’un çabalarını sürdürmeye devam edeceğine vurgu yapıldı.

Öne Çıkanlar