'O lokomotifin değil, bu zihniyetin o koltuklarda olmaması gerekiyor!'

'O lokomotifin değil, bu zihniyetin o koltuklarda olmaması gerekiyor!'
Ankara’daki tren kazasını değerlendiren Çorlu Tren Faciası’nın gönüllü Avukatı Turan Hançerli; temel sorunun personel hatası olmadığını dile getirdi.

ARTI-GERÇEK Çorlu Tren Faciası’nın gönüllü Avukatı olan CHP PM Üyesi Turan Hançerli, Ankara’da meydana gelen tren kazasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Çorlu’da meydana gelen tren faciasını ilk günden itibaren yakından takip eden ve CHP’nin Çorlu Tren Kazası Raporu’nu hazırlayanlardan biri olan Turan Hançerli, Çorlu Tren Kazası’nın ceza davasının da gönüllü avukatlığını üstlenmişti.

Ankara’da meydana gelen tren kazasını değerlendiren Hançerli; "Çorlu’da olduğu gibi, Ankara’da da ihmaller zinciri olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz" dedi.

Hançerli, Çorlu Tren Faciası’nın yaşandığı günden beri başka kazalar yaşanmasın, başka canlar yanmasın diye kendilerini paraladıklarını belirterek; "Yetkililer alınması gereken önlemleri almıyor. Bu kaza nedeniyle 3 TCDD personeli gözaltına alındı ancak yetmez. Sinyalizasyon sistemi hazır hale gelmeden o hattı hizmete açan siyasi anlayışın da hesap vermesi gerekir" dedi.

BAKAN'IN AÇIKLAMALARI VAHİM

Ulaştırma Bakanı'nın "Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil" açıklamasına da tepki gösteren Turan Hançerli; "Bu çok vahim bir açıklamadır. Sinyalizasyon olmadığı için böyle bir facia ile karşılaşıyoruz. Demek ki sinyalizasyon sistemi olmazsa olmazmış." dedi.

Kazadaki temel sorunun personel hatası olmadığını dile getiren Hançerli; "Tren hizmete açılmadan önce tamamlanması gereken zorunlu altyapı sistemlerinin tamamlanmadan hattın hizmete açılmış olması bu faciaya davetiye çıkarmıştır." dedi.

TBMM KİT Komisyonu’nda, TCDD Genel Müdürü yaptığı açıklama ile Yüksek Hızlı Tren güzergahını 24 saat kamera ile izlediklerini ifade etmesinden sadece 7 gün sonra böyle bir facianın yaşanmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Hançerli; "Uzaydaki çok küçük nesnelerin bile fotoğrafının çekilebildiği bir teknoloji çağında, tren yollarını kameralar ile izleyemeyen bir yönetim olmamalı. TCDD Genel Müdürü bu açıklamasının ardından koltuğundan istifa etmesi gerekir. Ya da görevden alınması gerekir." dedi.

"DİNAZOR HEYKELİNE PARA VAR TRENE YOK!"

TBMM’de görüşülmeye devam eden 2019 bütçesinin Ekonomi Bakanı tarafından ‘Tasarruf Bütçesi’ olarak açıklandığını paylaşan Turan Hançerli; "Bütçe görüşmelerinde gördüğümüze göre en büyük tasarruf Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçesinde yapılmış. Bu da demek oluyor ki; kaza yerinin hemen yanı başında milyonlar harcayarak hiçbir işe yaramayan ‘Dinazor Heykelleri’ dikmeye para var ancak tren yoluna sinyalizasyon sistemi kurmaya gelince tasarruf uygulanıyor." dedi.

Sinyalizasyon sistemi olmadan tren hattının hizmete açılmasının asla kabul edilemez olduğunu kaydeden Hançerli, başta Ulaştırma Bakanı olmak üzere, TCDD Genel Müdürünü ve tüm sorumluları istifa etmeye davet etti.

Bunun adının kaza değil cinayet olduğunu vurgulayan Hançerli, "İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz. Pamukova tren kazası oldu, önlem alınmadı, gerçek sorumlular yargılanmadı. Daha 5 ay önce Çorlu Tren Kazası oldu, açılan davaya baktığımız zaman suç birkaç memurun üzerine yıkılmaya çalışılıyor ve gerçek sorumluların yargılanmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. Tabİi ki bunun için mücadelemiz devam ediyor. Hem Çorlu’da meydana gelen tren faciasında, hem de Ankara’da meydana gelen tren faciasında gerçek sorumluların yargılanması ve gerekli cezayı almaları için mücadelemiz sürecek." dedi.

Sayıştay’ın TCDD 2016 yılı denetim raporuna göre 2016 yılında 2015 yılına göre geçit çarpışmalarında % 89, yaralanmalarda %118, çarpışmalarda % 50 oranında artış olduğunun altını çizen Hançerli; "Demiryollarında ciddi anlamda sorunlar var. Sorunlar nedeniyle yaşanan kazalardan ders çıkarması ve sorunları çözmesi gereken TCDD ve Hükümet yetkilileri, sorunları çözmek yerine halının altına süpürmeyi tercih ediyor. Bir an önce TCDD ve Hükümet yetkilileri demiryollarında yerinde incelemeler yaparak tüm demiryolu hatlarını gözden geçirmeli, tüm sorunların çözülmesi için ivedi bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor." yorumunda bulundu.

"YÜKSEK HIZLI TRENLER, YÜKSEK RİSKLİ TRENLER OLDU!"

Türkiye’nin her yerinde en güvenilir ulaşım araçlarının başında Demiryolu ulaşımının geldiğini işaret eden Hançerli; "Türkiye’deki tren kazaları nedeniyle yaşanan ölüm miktarının yüzde 2,08, AB ortalamasının ise yaklaşık yüzde 0,3 olduğunu görüyoruz. Bizdeki Yüksek Hızlı Trenler, Yüksek Riskli Trenler haline gelmiş durumda" dedi.

"SAKAT KALANLARA YARDIM EDECEĞİZ!"

Ankara’daki Tren Faciası’nın ardından "O kontrol lokomotifinin orada olmaması gerekiyordu" diye açıklama yapan Ulaştırma Bakanına tepki gösteren Hançerli; "O lokomotifin değil, TCDD’yi bu zihniyetle yöneten kişilerin o koltuklarda olmaması gerekiyor." dedi.

Aynı zamanda Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Hukuk Sekreteri olan Turan Hançerli, kazada engelli kalanlarla ilgili olarak da "Bu kaza sonucunda ciddi yaralanmalar yaşayan ve uzuv kayıpları yaşayan vatandaşlarımız oldu. Yaralanan ve uzuv kaybı yaşayan vatandaşlarımızın protez, ortez ve yapay uzuv dahil olmak üzere her türlü tedavi hizmetinin ücretsiz karşılanması gerekmektedir. Hatta ihtiyaç duyulan yurtdışı tedavileri varsa, bu yurtdışı tedavi giderlerinin de TCDD tarafından karşılanmak zorunda olduğunu buradan ifade etmek isterim. Bu tedavi hizmetlerine ihtiyaç duyan yurttaşlarımızı tespit edeceğiz. Bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda destek isteyen yurttaşlarımız derneğimize başvuru yapmaları halinde, idari ve hukuki işlemler de dâhil olmak üzere her türlü desteği sağlamaya hazırız. Bu kazada yaralanan tüm yurttaşlarımızın en üst seviyede, en nitelikli tedavi hizmeti alma hakları vardır. Ve bunların bedeli TCDD tarafından karşılanmak zorundadır." dedi.

Öne Çıkanlar