Öcalan’a ‘gündem oluşturma’ yasağı

Öcalan’a ‘gündem oluşturma’ yasağı
Bursa 1. İnfaz Hakimliği, Öcalan ile İmralı Cezaevi'ndeki diğer tutuklular Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş hakkında yeni bir karar verdi

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Bursa 1. İnfaz Hakimliğinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da bulunan diğer tutuklular Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş hakkında yeni bir karar verdi. Hakimlik 6 Eylül 2018 tarihinde verdiği kararda, avukatların müvekkilleri ile görüşmesini 6 ay boyunca yasakladı. Hakimlik, 2 Mart 2018 tarihli kararında ziyaretçi kabulünün yasaklanmasını, yazılı haberleşmeleri ile telefonla görüşmelerinin kısıtlanmasını da yasaklamıştı. 6 Eylül 2018 tarihli kararda ise ziyaretçi kabulünün yasaklanması ve yazılı haberleşmeleri ile telefonla görüşmelerinin kısıtlanmasına yer verilmedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’ın haberine göre Bursa 1. İnfaz Hakimliği’ne talepte bulunan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Öcalan hakkında 2005 ve 2009 yılları arasında verilmiş olan 11 ayrı hücre cezası ve 2009 yılındaki 156 sayfalık mektubuna dair disiplin kurulu kararını yasaklamaya gerekçe gösterdi.

‘KAMUOYUNDA GÜNDEM OLUŞTUĞU İDDİASI!’

Savcılığın talebine bir diğer gerekçe ise, "(…) örgüt mensubu olan bu hükümlülerin önceki tarihlerde avukatları ile olan görüşmelerin basına sızdırıldığı, yine hükümlü olan Abdullah Öcalan’ın bu görüşmelerde verdiği talimatlarla örgütünü yönettiğine ilişkin kamuoyunca gündem oluştuğu, hükümlüler ile avukatlar arasındaki görüşmelerde avukatların örgüt veya diğer suç örgütleri mensuplarının örgütsel amaçlı haberleşmelerine aracılık ettiklerine ilişkin iddialar, hükümlü Abdullah Öcalan’ın avukatları ile yapmış olduğu görüşmelerde talimatlar niteliğinde suç unsuru…" oldu.

‘ARACI İLE TALİMAT VEREBİLECEĞİ’

Savcılık, "Gerek hükümlünün daha önce avukatları ile yaptığı görüşmeler sırasında vermiş olduğu talimatlar üzerine tutulan tutanaklara istinaden verilmiş disiplin cezaları, gerekse hükümlülerin ilgili makamlara gönderilmek üzerine kurum idaresine vermiş olduğu yazıların 5275 Sayılı Yasanın 59/5 Maddesinde belirtildiği şekli ile PKK örgütüne emir ve talimat niteliğinde bulunduğu ve bu hususun ekli klasörlerdeki belgelerden anlaşılacağı üzere sabit olduğu ve yine hükümlünün aynı ceza infaz kurumunda kalan diğer hükümlüler aracılığı ile de talimat verebileceği anlaşıldığından 5275 Sayılı Yasanın 59/5 Maddesinde belirtilen suçlardan ceza almış hükümlülerin yukarıda belirtilen gerekçelere istinaden 5275 Sayılı Yasanın 59/8 Maddesi uyarınca" avukatlarla 6 ay süre görüşmelerinin yasaklanmasını istedi.

Savcılığın talebini dikkate alan Bursa 1. İnfaz Hakimliği, 6 ay süreyle avukatların müvekkilleri ile görüşmesini yasakladı. Hakimliğin kararına karşı Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazda reddedildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar