OHAL kalktı, Şırnak’taki 29 kontrol noktası duruyor

OHAL kalktı, Şırnak’taki 29 kontrol noktası duruyor
7 kez uzatılan OHAL geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. Ancak Şırnak hala kontrol altında.

OHAL kalktı ancak Şırnak’ta, 6’sı merkezde, 8’i Cizre’de, 2’si Güçlükonak’ta, 4’ü Silopi’de, 3’ü Beytüşşebap’ta, 2’si Uludere’de ve 4’ü de İdil ilçesinde olmak üzere 29 polis kontrol noktası hala duruyor. 15 Temmuz darbe girişimi gerekçe gösterilerek, 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen ve 7 kez uzatılan Olağanüstü Hal (OHAL) geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. Birçok alanda ağır hak ihlallerinin yaşanmasına neden olan OHAL’den geriye kalan uygulamalar ise, halen kendini yoğun bir şekilde hissettiriyor. Sokağa çıkma yasakları sonrası yüzlerce kişinin öldürüldüğü, binlerce evin yerle bir edildiği ve yoğun önlemlerin daha da arttırıldığı Şırnak ve ilçeleri de bu kentlerin başında geliyor. 
 
"7 MERKEZ 29 POLİS KONTROL NOKTASI"
 
OHAL’in ilan edilmesinin ardından "güvenlik" adı altında alınan önlemlerin arttırıldığı kent genelinde halen giriş ve çıkışların tümünde yüksek güvenlikli bir şekilde kurulmuş olan polis kontrol noktaları yerinde duruyor. Hemen hemen her tepesinde askeri bir üs noktası bulunan kent ve bağlı ilçelerine, GBT kontrolünden geçmeden girmek imkansız. Yer yer uzun araç kuyruklarının oluştuğu 29 polis kontrol noktasından 6’sı Şırnak merkezde, 8’i Cizre’de, 2’si Güçlükonak’ta, 4’ü Silopi’de, 3’ü Beytüşşebap’ta, 2’si Uludere’de ve 4’ü de İdil ilçesinde bulunuyor. 
 
"ONLARCA ASKERİ KONTROL NOKTASI"
 
Söz konusu noktalarının yanı sıra kent genelinde onlarca askeri kontrol noktası da bulunuyor. Yolları birbirinden ayrılan her köyde neredeyse birer tane bulunan askeri noktalarda da yer yer kimlik kontrollerinden dolayı yurttaşlar uzun bir süre beklemek zorunda kalıyor. Araç sürücülerinin noktalara yaklaştıkları vakit araçlarında çaldıkları Kürtçe müziğin sesini kapatmaları ise dikkat çekiyor.
 
"YÜZLERCE ALANDAKİ YASAK HALEN SÜRÜYOR"
 
Öte yandan OHAL döneminde, "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında kırsal alanlarda ilan edilen yasaklar ise halen devam ediyor. Özellikle yaz aylarında koçerlerin yaşam alanları olan Gabar, Cudi, Besta, Kato Jîrka ve Herekol  Dağı bölgesinin bir bölümünde kalan yüzlerce alan halen yasaklı ve sivillerin giriş ve çıkışlarına izin verilmiyor. Söz konusu yasakların ilan edildiği bölgelerde bulunan alanlarda yurttaşlara ait çok sayıda arazi bulunuyor. 
 
"HER SOKAKTA ZIRHLI ARAÇ DEVRİYESİ"
 
Yasaklar ve kontrol noktalarının yanı sıra kent merkezlerinde de benzer bir tablo göze çarpıyor. Özellikle Şırnak merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçe merkezlerinde 24 saat zırhlı araç devriyesi dikkat çekiyor. Her sokakta devriyeleri aralıksız bir şekilde devam eden zırhlı araçların süratli bir şekilde kullanılmasından kaynaklı bugüne kadar birçoğu çocuk onlarca yurttaş yaşamını yitirdi.

Öne Çıkanlar