'Fırat'ın doğusu Türkiye'nin PYD’yi süpüreceği bir yer değil'

'Fırat'ın doğusu Türkiye'nin PYD’yi süpüreceği bir yer değil'
Prof. Dr. İlhan Uzgel, Türkiye'nin olası Fırat'ın doğusu operasyonunu 'çok önemli iki bilinmez' eşliğinde değerlendirmek gerektiğini söylüyor.

 Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon düzenleneceği açıklamasının ardından dikkatler sınır hattına çevrildi. Prof. Dr. İlhan Uzgel, "Orası doğrudan Türkiye’nin askeri olarak, ÖSO’yu da kullanıp PYD’yi tamamen süpüreceği bir yer değil" diyor.

Türkiye, Afrin’in ardından yeni bir operasyona hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Aralık günü Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Fırat'ın doğusundaki harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağız" açıklaması yaptı. Erdoğan, hedefin ABD askerleri olmadığını vurgularken, "Teröristleri oradan biz çıkaracağız, iş başa düştü" ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı, bundan iki gün sonra yaptığı açıklamada da Minbic konusunda ABD’ye atıf yaparak, "Temizlediniz temizlediniz, çıkarmadığınız takdirde Münbiç'e de gireceğiz. Türkiye, Fırat'ın doğusundaki terör batağına müdahalede yeterince zaman kaybetmiştir" demişti.

Cumhurbaşkanı’nın operasyon ilanı karşısında ABD’den "kabul edilemez" açıklaması gelmişti. Pentagon sözcülerinden Binbaşı Sean Robertson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'nin kuzeydoğusunda, özellikle de ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adım büyük bir kaygıdır ve bu tür adımları kabul edilemez addederiz" ifadesini kullanmıştı.

PROF. UZGEL: SEÇİM ÖNCESİ OPERASYONA İHTİYACI VAR

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı iken 2017’de ihraç edilen Prof. Dr. İlhan Uzgel, operasyona dair Artı Gerçek’e değerlendirmelerde bulundu.

Operasyonun detaylarının bilinmediğini belirten Uzgel, "İki çok önemli bilinmez var" dedi ve şöyle devam etti:

"Bir tanesi nasıl bir operasyon yapılacağı, teknik detayları, mesela nereden girilecek? İkincisi Amerika ile ne tür bir pazarlık yaptıkları? Hakan Fidan (MİT Başkanı) oraya gitti, James Jeffrey (ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi) buraya geldi, ama anlaşmaları bilmiyoruz. Ancak bu bilinmezleri gözönüne alarak analiz yapabiliriz."

Afrin’de ABD ile üstü kapalı bir uzlaşı olduğunu hatırlatan Prof. Uzgel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye, Fırat’ın doğusuna karışmayacaktı, ABD de Afrin’e karışmadı. Karşılıklı yazılı olmayan bir anlaşma üzerinde hareket ediyorlardı. Türkiye bir süre önce top atışı yaptı, şimdi de 'gireceğim' diyor. Seçim öncesi Erdoğan’ın ekonomik sıkışmışlık içinde bu tür bir operasyona çok ihtiyacı var. Bence temelde buradan kaynaklanıyor. Orası doğrudan Türkiye’nin askeri olarak, ÖSO’yu da kullanıp PYD’yi tamamen süpüreceği bir yer değil. Şu anki koşullarda bunu yapma imkanı yok. Buna Amerika da izin vermez, çünkü Amerikan askeriyle çatışması anlamına gelir. Bu nedenle Amerika’ya önceden bildirerek belli alanları, PYD’nin bulunmadığı alanları Türk askeri tutacak. Hem ABD’yi fazla rahatsız etmemiş olacak hem de Fırat’ın doğusuna girdik izlenimi verecek. Bu arada daha fazla kuvvet kullanımını Kuzey Irak’a doğru kaydıracak."

‘GENİŞ ÇAPLI BİR OPERASYON İHTİMALİ DÜŞÜK’

TSK karadan girse de PYD’nin doğrudan bulunmadığı ve çatışmayacağı yerler olacağını ifade eden Uzgel, operasyon yapılacak yerlerin kime bırakılacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"ÖSO’ya da bırakılabilir, yerel güçlere de bırakılabilir. Daha önce Afrin’de denediler. Dolayısıyla böyle bir formülü burada tekrar kullanabilirler. Fırat’ın doğusunda yerleşim yerlerini kapsayacak çok geniş çaplı bir operasyon olma ihtimali düşük. Zaten Arapların bulunduğu bölgelere gidecek. Daha çok sınır hattını kontrol etmeye çalışacak gibi duruyor. Afrin’de olduğu gibi güneye doğru bir harekatta en çok Irak yönüne doğru, daha küçük cepleri kontrol amaçlı bir operasyon olabilir." 

Öne Çıkanlar