Putin ile Kim bir araya geldi

Putin ile Kim bir araya geldi
Kuzey Kore lideri Kim, Putin ile görüşmesinin Kore yarımadasındaki problemin çözümüne ve ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Vladivostok'ta Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u ağırlıyor. Bir ilk niteliğindeki ikili görüşme öncesi kameralar karşısına geçen Putin ve Kim, Kore Yarımadası'danki sorunların çözümü için neler yapabileceklerini görüştü. Putin, Kuzey Kore'nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile normalleşme çabalarından da memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump ile şubattaki zirvesinden nükleer silahsızlanma ve yaptırımların kaldırılması meselelerinin çözülememesi nedeniyle sonuçsuz ayrılan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, bu kez dün geldiği Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü.

Sputnik'teki habere göre, Vladivostok şehrinde yer alan Uzak Doğu Federal Üniversitesi’nde bir araya gelen liderler önce kameralar önünde uzunca tokalaştı, ardından birebir görüşme öncesi kısa bir açıklama yaptı. 

Putin, Kim’in Rusya’ya yaptığı ziyaretin ikili ilişkilerin geliştirilmesine hizmet edeceğini belirtti. Putin, "Bu ziyaretin, Kore Yarımadası'ndaki durumu nasıl çözebileceğimizi, birlikte neler yapabileceğimizi, Rusya’nın şu anda olan süreci desteklemek için neler yapabileceğini daha iyi anlamaya yardımcı olacağına eminim" ifadelerini kullandı.

Moskova’nın Kuzey Kore’nin Güney Kore ve ABD ile ilişkilerini normalleştirme çabalarından memnuniyet duyduğunu kaydeden Putin, "Elbette, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki diyaloğu ve Kuzey Kore-Amerikan ilişkilerini normalleştirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Kuzey Kore lideri Kim ise Putin ile görüşmesinin Kore yarımadasındaki problemin çözümüne ve ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını belirtti.

Kim, "Kore Yarımadası'ndaki durum tüm dünya toplumunun ilgisini çekmektedir. Umarım görüşmelerimiz bu durumu birlikte değerlendirmek ve görüş alışverişinde bulunmak için önemli bir etkinlik olacaktır. Umarım anlamlı bir görüş alış verişinde bulunuruz" diye konuştu.

Kim göreve geldiği 2011'den bu yana Çin lideri Şi Cinping'le 4, Güney Kore lideri Moon Jae-in ile 3, Trump ile de 2 kez görüşmüştü. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar