Rusya: Kürtler ile Suriye arasındaki temasları destekliyoruz

Rusya: Kürtler ile Suriye arasındaki temasları destekliyoruz
Sergey Lavrov: Kürtler için geleneksel olarak varlık gösterdikleri yerlerde gereken tüm koşulların sağlanması gerektiği anlayışı esas alınmalı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova yönetiminin Suriyeli Kürtler ile Suriye hükümeti arasında şu anda yürütülen temasları desteklediğini ifade etti.

Moskova'da 2018 yılının sonuçlarını değerlendirmek üzere büyük basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Suriye'de ABD'ye ait olan silahlar, bölgeler ve askeri tesisler, ABD'li askerlerin çekilmesi sonrası Suriye hükümetinin, ordusunun ve Suriye'deki idari yapıların kontrolü altına girmeli. Bununla birlikte Kürtler için geleneksel olarak varlık gösterdikleri yerlerde gereken tüm koşulların sağlanması gerektiği anlayışı esas alınmalı" dedi.

Bu bağlamda Lavrov, Kürtler ile Suriye hükümeti arasında tek ülke dahilinde dış müdahale olmadan yeniden yaşam tesis etme konusunda mutabakat sağlamak amacıyla şu anda yürütülen temasları memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini vurguladı.

 Lavrov, "Suriye, Irak ve diğer ülkelerde yaşayan Kürt nüfusla ilgili sorunlar, ilgili ülkelerin ulusal mevzuatlarına uygun olarak çözülmeli ve Kürt azınlıkların hakları, Kürtlerin temsilcileri ve merkezi hükümetler arasında diyalog kurularak temin edilmeli" diye konuştu.

QSD TEMSİLCİSİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Suriye'nin kuzeyinde kontrolü elinde bulunduran Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) Moskova temsilcisi olan Rşad Bienaf, geçtiğimiz günlerde Suriyeli Kürtlerin Şam ile herhangi bir görüşme yürütmediğini, müzakerelerin durdurulduğunu söylemişti.

Bienaf, Suriye hükümeti ve Kürt güçler arasındaki müzakerelerin hangi aşamada olduğuna ilişkin soru karşısında, "Şu an için müzakerelerin hepsi durduruldu" demişti.

Bienaf, müzakerelerin askıya alınmasının sebebini, 'Kürtlerin, Suriye'nin topraklarının tamamında demokratik bir sistem kurulmasını istemesiyle, Şam'ın ise çatışmalar öncesindeki merkeziyetçi yapıda ısrarcı olmasıyla' açıklamıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar