'SDG Menbiç’in bir parçası olmayacak'

'SDG Menbiç’in bir parçası olmayacak'
ABD'li Albay Ryan, Türkiye ile vardıkları anlaşma gereği Menbiç'te SDG birliklerinin kalmadığını vurgulayarak 'YPG’nin Menbiç’in bir parçası olmayacağı yönündeki bu anlaşmaya bağlıyız' dedi.

Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun ABD'li Sözcüsü Albay Sean Ryan, Menbiç'te ABD ve Türkiye'nin ortak devriye görevi yürüttüğünü, bölgede hayatın normal seyrettiğini, dolayısıyla bu devriyelerin işe yaradığına inandığını söyledi. Albay Sean Ryan, Türkiye ile vardıkları anlaşma gereği Membiç'te SDG birliklerinin kalmadığını vurgulayarak, "SDG’nin Menbiç’in bir parçası olmayacağı yönündeki bu anlaşmaya bağlıyız" ifadesini kullandı.

Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine brifing veren Ryan, sorular üzerine, İdlib anlaşmasıyla ilgili de değerlendirme yaptı. Ryan, anlaşmanın Rusya ve Türkiye arasındaki bir karar olduğunu, koalisyonun bu sürece dahil olmadığını bekirterek,"Bizim istediğimiz, hayatlar kurtaracak bir siyasi çözüm" dedi.

"MENBİÇ'TE İSTİKRAR SAĞLANDI"

Türkiye’yle Amerika arasındaki Menbiç yol haritasının uygulanma sürecinde son duruma ilişkin bir soru üzerine de Ryan, Türk birlikleriyle son olarak Menbiç dışında birbirinden bağımsız ancak koordineli 46’ıncı devriye misyonunu yürüttüklerini söyledi.

Menbiç’in şu anda bir "umut ışığı" konumunda göründüğünü, istikrarın sağlandığını, dükkanların açıldığını, yerel halkın serbest hareket edebildiğini, IŞİD ya da diğer aktörlerin bölgede pek varlığının kalmadığını ifade eden Ryan, "Dolayısıyla bu devriyelerin işe yaradığına inanıyorum" dedi.

"DEVRİYELER İŞE YARIYOR"

Ryan, ortak devriyelerin başlaması öncesinde eğitim safhasının şu anda halen devam ettiğini belirtti. Ortak devriyelere geçilmeden yapmaları gereken çok sayıda askeri iş olduğunu, şu anda bunların üzerinde çalıştıklarını belirten Ryan, "Ancak devriyeler işe yarıyor. Menbiç’de şu anda çok az vaka oluyor. Bu durum bizim açımızdan devriyelerin işe yaradığını gösteren bir başarı işareti" diye konuştu.

Sözcü, Menbiç’ten SDG'nin tamamının çekilip çekilmediği sorusu üzerine de, "Benim takip ettiğim kadarıyla, eğer kaldıysa çok az SDG’li var. SDG’nin Menbiç’in bir parçası olmayacağı yönündeki bu anlaşmaya bağlıyız" dedi. (Kaynak: Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar