'Türkiye İdlib'deki örgütleri desteklemeye devam ediyor'

'Türkiye İdlib'deki örgütleri desteklemeye devam ediyor'
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib'deki silahlı grupların Türkiye'nin desteğiyle pozisyonlarını koruduklarını iddia etti.

ARTI GERÇEK- Türkiye ve Rusya aralarında cihatçıların da bulunduğu silahlı muhaliflerin kontrolündeki son büyük kent olan İdlib'de 15-20 kilometrelik bir silahtan arındırılmış bölge oluşturulması ve ağır silahların teslim edilmesi konusunda uzlaşıya varmıştı. Uzlaşmanın yankıları sürerken İdlib'de bulunan silahlı grupların pozisyonları anlaşmanın seyrini belirleyecek.

İLGİLİ HABER: İŞTE 10 MADDELİK İDLİB MUTABAKAT ZAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta başında İdlib'den silahlı örgütlerin çekilmeye başladığını açıklamıştı. Ancak bölgeden gelen haberler bu açıklamalar ile çelişiyor. Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Suriyeli askeri yetkililere dayandırdığı haberinde 'silahsızlandırılmış bölge' anlaşmasına rağmen Lazkiye, Hama, İdlib ve Halep'teki silahlı örgütlerin geri çekilmedikleri gibi Türk askeri birliklerinden aldıkları lojistik destek ile posizyonlarını yeniden canlandırmaya devam ettiklerini iddia etti.

Suriye ordusundan bir yetkiliye dayandırılan habere göre Kuzey Hama ve Doğu İdlib'de yerleşmiş durumdaki cihatçı grupların Türkiye askeri güçlerinin desteğiyle bölgedeki konumlarını canlandırdıklarına dikkat çekildi.

Haberde Suriye rejim güçlerinin Kuzey Hama ve Doğu İdlib'de terörist eylemleri günlük olarak gözlemledikleri belirtilirken, Soçi anlaşmasına rağmen cihatçı grupların bölgedeki varlıklarını devam ettirdikleri kaydedildi. Haberde bölgeden çekilme açıklamalarının aksine silahlı örgütlerin Suriye sınırındaki pozisyonlarını güçlendirdikleri de iddia edildi. Silahsızlandırılmış bölge mutabakatı ile sorunun askeri operasyona gerek kalmadan diplomatik açıdan çözüme kavuşturulması hedefleniyordu.

Habere göre Türk askeri birliklerinin Doğu İdlib ve Kuzey Hama'daki örgütlere lojistik destek vermeye devam ettiği de iddialar arasında. Haberde Kuzey Suriye'de bulunan farklı gruplardan edinilen bilgilere dayandırılarak El Kaide uzantılı Tahrir El Şam ve diğer grupların Lazkiye, Hama, İdlib ve Halep'ten çekilmedikleri belirtildi.

İLGİLİ HABER: İDLİB'İ TERK EDENLERİN NEREYE GİTTİĞİ BİLİNMİYOR

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba günü "İdlib'den çekilmeler başladı" açıklamasının aksine grupların bölgede hala aktif olduklarına dikkat çekildi. İdlib'den geri çekilmelerin başladığına ilişkin farklı kaynaklardan gelen haberler belirsizliği gidermezken, iddialar doğruysa bu grupların nereye gittiklerine ilişkin bir bilgi de yok. Bölgeden Feylak El Şam isimli silahlı bir örgüttün ayrıldığı belirtilirken, Tahrir El Şam ve diğer grupların nasıl bir tavır alacakları henüz netlik kazanmış değil. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar