Sri Lanka'da bilanço ağırlaşıyor: 290 ölü, 500 yaralı

Sri Lanka'da bilanço ağırlaşıyor: 290 ölü, 500 yaralı
Bombalı saldırılarla ilgili polis 24 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Sri Lanka'da pazar günü düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 290'a yükseldi. Polis, bazı kiliseleri ve otelleri hedef alan, 500'e yakın kişinin de yaralandığı saldırılarla bağlantılı oldukları şüphesiyle 24 kişiyi gözaltına alındı. Şu ana kadar saldırıları üstlenen de olmadı.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, güvenlik güçlerinin, ülkesinde saldırılar düzenlenebileceğine dair istihbarat raporlarını neden görmezden geldiklerinin soruşturulması gerektiğini söyledi. Ranil Wickremesinghe ne kendisinin ne de herhangi bir bakanının böylesi bir istihbarattan haberi olmadığını belirtti, önceliklerinin saldırıların sorumlularının yakalanması olduğunu vurguladı.

SALDIRI İSTİHBARATI ALINMIŞ AMA ÖNLEM ALINMAMIŞ

BBC Türkçe’nin aktardığı bilgiye göre Sri Lanka Telekomünikasyon Bakanı Harin Fernando, adını vermediği bir örgütün 10 gün önce saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulunduğunu ancak Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın bu bilgiyi hükümetle paylaşmadığını söylemişti.

SOSYAL MEDYAYA KISITLAMA

Ülkede saldırılar sonrası sosyal medya ağlarına ve mesajlaşma uygulamalarına da kısıtlamalar getirildi. Facebook ve WhatsApp'ı da içeren karar, yanlış bilgi ve söylentilerin yayılmaması için alındığı ifade edildi.

Yetkililer, eşgüdüm içinde düzenlenen saldırılardan bazılarının intihar saldırıları olduğunu açıkladı.

26 YILLIK İÇ SAVAŞ

Sri Lanka, 1983'ten 2009'a kadar iç savaşın sürdüğü bir ülke olarak biliniyor. Sri Lanka ordusu ve Tamil Kaplanları arasındaki çatışmalar, bağımsızlık isteyen Tamil Kaplanları'nın yenilgisiyle sona ermişti.

İç savaşta yaklaşık 40 bini azınlık Tamillerden olmak üzere 70 binden fazla kişinin öldüğü sanılıyor.

Tamil Kaplanları'nın yenilgiye uğratılmasından bu yana Sri Lanka'da böylesi büyük saldırılar düzenlenmemişti.

Nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu ülkede Müslümanlar ile Budistler arasında da zaman zaman gerilim yaşanıyor.

Sri Lanka'da geçen yıl Budistlerin bazı camileri ve Müslümanların iş yerlerini hedef alan saldırıları sonrası ülkenin bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar