Sudan'da değişimin yüzü Alaa Salah: Hepimiz Kandaka'yız

Sudan'da değişimin yüzü Alaa Salah: Hepimiz Kandaka'yız
Sudan'da 30 yıllık El Beşir rejimi geçtiğimiz günlerde askeri darbeyle devrilmişti.

Sudan'da 30 yıllık Ömer El Beşir yönetiminin devrilmesine neden olan gösterilerin simgesi Alaa Salah, 'yolsuz rejimin kökünün kazınmasını' istediklerini söyledi. Salah, antik kraliçelere atıfla kendisi için yapılan 'Kandaka' benzetmesi için de, "Bu isim bütün kadın protestocular için geçerli olmalı" dedi.

Afrika ülkesi Sudan’da 30 yıllık Ömer El Beşir diktatörlüğüne askeri darbeyle son verilmesi sonrasında sivil yönetim talebiyle kitlesel eylemler sürüyor. Kadınların ilk günden bu yana eylemlere yoğun katılımı devam ederken, ülkedeki değişimin simgesi haline gelen 22 yaşındaki Alaa Salah gösterilerin neden sürdüğünü anlattı.

Gazete Duvar'daki habere göre, Salah’ın, ‘Kandaka’ isimli antik kraliçeye benzetilmesi hakkında "Bu isim bütün kadın protestocular için geçerli olmalı. Sokakta ve meydanlarda mücadele eden herkes Kandaka" demesi dikkat çekti.

‘YOLSUZLUK HER YERE YAYILDI’

"Taleplerimiz, yolsuz rejimin kökünün kazınması yönünde" diyen Salah şöyle devam etti: 

"Bu rejim Sudan’ı yok etti. Yolsuzluk her yere yayıldı. Bu, bir cinayet ve tiranlık rejimi."

‘KAYIRMACILIK DEĞİL, HUKUK İSTİYORUZ’

Salah, "Şu an meydanlardayız çünkü Beşir hâlâ rejimin parçası ve amacımız, rejimin tamamen devrilmesi" dedi. Salah "Daha iyi bir Sudan, demokratik, insanları kayırmacılıkla değil hukukla yargılayan bir devlet istiyoruz. Devriminiz taleplerimiz karşılanana dek sürecek" diye konuştu.

Salah, modern Sudan’ı 3 bin yıldan uzun zaman önce yöneten Nübye Kuş Krallığı’nun Kandaka adı verilen kraliçelerinin giysilerine benzetilen elbisesiyle, protestoculara "Devrim" diye tempo tutturduğu ikonik video hakkında da şunları söyledi: 

"Nübye kraliçesi çok cesur, güçlü ve bilgeydi. Bu isim bütün kadın protestocular için geçerli olmalı. Sokakta ve meydanlarda mücadele eden herkes Kandaka." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar