Sudan'da geçiş dönemi için asker ve muhalefet anlaştı

Sudan'da geçiş dönemi için asker ve muhalefet anlaştı
Ülkede yönetimi elinde bulunduran Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalefet liderleri siyasi krizi bitirecek bir anlaşmaya vardı.

Sudan'da taraflar dün akşam birkaç günlük ertelemenin ardından ülkedeki siyasi krizi bitirecek nihai anlaşmanın detaylarını görüşmek üzere başkentte bir otelde yeniden bir araya geldi.

Ülkede 30 yıl iktidarda olan Ömer el Beşir, aylarca süren protestoların ardından Nisan ayında askeri bir darbeyle devrilmiş ve ordu yönetime el koymuştu. Protestocuların koalisyon örgütü Özgürlük ve Değişim İttifakı ise ordudan yönetimi sivillere devretmesini talep ediyordu.

Üzerinde varılan anlaşma, asker ve sivillerden oluşan geçici bir karma konsey kurularak asker ve sivillerin yönetime ortak katılımını ve konsey başkanlığını dönüşümlü olarak yürütmelerini öngörüyor.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve ara bulucu Muhammed Hasan Lebat’ın himayesinde gerçekleştirilen toplantıya Askeri Geçiş Konseyi'nden Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dakalu, Sözcü Şemseddin Kebbaşi İbrahim ile Genel Sekreter Defullah Hamid, muhalif liderlerden de Ömer ed-Digair, Babekir Faysal, İbrahim el Emin ve Ahmet er-Rabi katıldı.

Anlaşmanın, demokrasiye yolunda bir geçiş sürecinin yolunu açması bekleniyor. Taraflar ay başında prensipte bir uzlaşma sağlamıştı. Buna göre, iktidarın en tepesinde oluşturulacak bir konseyi muhalefet ile askerin dönüşümlü olarak kontrol etmesi, konseyin ilk 21 ay askerin kontrolünde kalması sonrası 18 boyu sivillere geçmesi ve ardından seçimler düzenlenmesi öngörülüyordu.

Tarafların bugünkü anlaşmanın ardından anayasa üzerine de cuma günü de bir uzlaşmayı ilan etmesi bekleniyor.  Anlaşmanın imzalanmasından sonra muhalefet liderlerinden İbrahim el Amin "İstikrarlı bir vatan istiyoruz çünkü çok acı çektik" derken, askeri konseyin başkan yardımcısı Muhammed Muhammed Hamdan da "Tarihi bir an" açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar