Suudi Arabistan: İran'a güçlü karşılık veririz

Suudi Arabistan: İran'a güçlü karşılık veririz
İran'ı bölgede güvenlik ve istikrar için çalışmamakla suçlayan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, İran'a karşı kendi çıkarlarını savunacaklarını açıkladı.

ABD, geçtiğimiz hafta İran’a karşı tedbir gerekçesiyle USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü’nü körfeze sevk etmesinin ardından iki ülke arasında savaş gündeme gelmişti.

ABD Savunma Bakanlığı, İran’ın ABD’ye ait hedeflere saldırı hazırlığında bulunduğu iddiasıyla bu kez, USS Arlington amfibi çıkarma gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasının da bölgeye gönderildiğini duyurmasının ardından körfezin savaşın eşiğine geldiği açıklamaları yapıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri, İran’ın BAE açıklarında dört ticaret gemisine sabotaj yaptığını iddia etmesinin ardından ABD İran’a gözdağı vermek için F-15 ve F-35 savaş uçakları ile taciz uçuşları gerçekleştirdi.

'İRAN TEHDİDİNE KARŞI GÜÇLÜ VE KARARLI KARŞILIK VERİRİZ'

Tüm bu gelişmelerin ardından bu gün açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, Riyad’da düzenlediği basın toplantısında ülkesinin İran ile savaş istemediğini ancak herhangi bir tehdide güçlü ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini duyurdu:

"Suudi Arabistan bölgede savaş istemiyor ve bunun için çalışmıyor. Bu savaşı önlemek için elinden geleni yapacak ve barış için her zaman elini uzatacak. Ancak diğer taraf savaşı seçerse Suudi Arabistan tüm gücü ve kararlılığıyla buna karşılık verecek, kendini ve çıkarlarını savunacak."

İran'ın, bölgede güvenlik ve istikrar için değil devrim ihraç etmek için çalıştığını söyleyen Cubeyr, İranlı yetkililere, 'yıkıcı politikalar benimsemekten kaçınma', 'komşuluk kurallarına uyma' ve 'bölge işlerine müdahil olmama' çağrısı yaptı.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar