Tarkan'dan Gediz Deltası'na destek

Tarkan'dan Gediz Deltası'na destek
Tarkan'dan yüzlerce kuş ve canlı türüne ev sahipliği yapan, Caretta carettaların birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri olan Gediz Deltası'nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olması için çağrı.

İzmir’in Gediz Deltası, flamingolar başta olmak üzere çok sayıda kuş türünün dünyadaki en önemli yaşama alanlarından biri. Türkiye’deki on dört uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası, aynı zamanda Doğal Sit Alanı olarak da koruma altında.

Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri olan bu doğal alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsüne sahip olması için Doğa Derneği çaba veriyor.

Türkiye'nin mega starı Tarkan'ın doğaya duyarlılığı ile de tanınıyor. Ünlü sanatçı İzmir’in Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için destek çağrısında bulundu. Seslendirdiği video ile Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için Doğa Derneği’nin yürüttüğü kampanyaya destek olan Tarkan, daha önce Burdur Gölü ve Hasankeyf gibi önemli doğal ve kültürel alanların korunması için yapılan çalışmalarda büyük rol üstlenmişti.

Gediz Deltası, İzmir gibi nüfusu dört milyonu aşan bir metropolün içinde yer alan eşine az rastlanır bir sulak alan. Flamingoların tüm dünya nüfusunun neredeyse yüzde onuna ev sahipliği yapan delta, yüzlerce kuş ve canlı türünün yaşam alanı olma özelliği taşıyor. Dünya ölçeğinde Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı olan delta, nesli tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri. Alanında uzman bilim insanları tarafından hazırlanan bilimsel rapor, Gediz Deltası’nın dört UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterinin dördünü birden sağladığını ortaya koyuyor.

Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için devam eden kampanyaya destek veren Megastar Tarkan: "Gediz Deltası, İzmir şehrini var eden kaynaklardan birisi. Bugün milyonlarca insanın yaşadığı şehrin yanı başında flamingolar, pelikanlar, yüzlerce kuş ve canlı türü yaşamını sürdürüyor. Daha önce Gediz Deltası’nı ziyaret etmiş, buradaki eşine az rastlanır çeşitliliğe tanıklık etmiştim. Bu değerli alan yapılan bilimsel çalışmalara göre UNESCO’nun belirlediği doğa mirası kriterlerinin tümünü sağlıyor. Gediz Deltası UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmeli ve içindeki canlılarla birlikte koruma altına alınmalı. Tüm yetkililerin bu olağanüstü doğa alanının korunması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerini, Gediz’in bir dünya doğa mirası olması için gerekeni yapmalarını temenni ediyorum. Çünkü Gediz, doğanın bize emanetidir. Gediz mirasımızdır." dedi. (HABER MERKEZİ)
 

 

Öne Çıkanlar