Taştekin: Rusya, Türkiye'ye kaçamak cevaplar veriyor

Taştekin: Rusya, Türkiye'ye kaçamak cevaplar veriyor
Gazeteci ve Dış Politika Uzmanı Fehim Taştekin, Suriye’den çekilme kararının ardından ABD’nin gündeme getirdiği 'güvenli bölge' bağlamında Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi.

ARTI GERÇEK – Artı TV'de yayınlanan "Dünya ve Biz" programına katılan Gazeteci ve Dış Politika Uzmanı Fehim Taştekin, Suriye’den çekilme kararının ardından ABD’nin Suriye'nın kuzeyinde Kürlerin denetimindeki bölgede kurmak istediği "güvenli bölge" konusuna Rusya’nın bakış açısını değerlendirdi.

Taştekin, Rusya’nın Türkiye'yi Astana sürecinde tutmak için güvenli bölgeye karşı olduğunu doğrudan ifade etmediğini, bunun yerine YPG’nin denetimindeki bölgelere Suriye ordu birliklerinin yerleşmesi formülü ile Türkiye’nin güvenlik kaygılarına alternatif sunduğunu söyledi.

Fehim Taştekin şöyle konuştu: "Rusya tampon tanımı aslında Türkiye’yi teskin etmek ya da Türkiye’yi Astana sürecine tutmak için biraz kaçamak yanıtlarla karşımıza çıkıyor. O da diyor ki zaten Amerika gittiğinde buradaki fiili durum, güç yapısı değişecek. Bizim çözümümüz Suriye ordusunun sınır hatlarına gelmesi. Suriye ordusu geldiğinde YPG haliyle kontrolü devredecektir. İşte tampon budur. Bu senin güvenliğini temin edecektir. Daha da fazla zorlanması Rusya’nın çok da işine gelen herhangi bir şey değil." 

Öne Çıkanlar