Tayland esrarı serbest bırakan ilk Asya ülkesi oldu

Tayland esrarı serbest bırakan ilk Asya ülkesi oldu
Taylandlılar, 1934 yılında yasaklanana dek esrarı tıbbi amaçlı kullanıyordu

Tayland tıbbi amaçlı kullanımlarda esrarı serbest bırakan ilk Asya ülkesi oldu. Yerli ve yabancı firmalar ise esrar piyasasını kimin kontrol edeceği üzerine yarışa girdi.

Euronews'te yer alan habere göre, Tayland hükümeti tıbbi amaçlı esrar satışını serbest bırakan yasayı yeni yılın başında onaylamaya hazırlanıyor. Diğer yandan ülkedeki araştırmacılar, esrar piyasasının tamamen yabancı şirketlerin denetimine geçerek sağlık sektöründe kullanmaya yetecek esrar bulunamayacağından endişe ediyor.

Esrarın yasallaşması için mücadele veren ‘Highlands Network’ üyesi Chokwan Kitty Chopaka, patent almanın 'sancılı bir süreç' olduğunu ve patent alan firma dışında kenevirle ilgili diğer araştırmaların engellenebileceğini vurguladı.

Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, esrar pazarını kimin kontrol edeceği üzerine tartışmaların sona ermesi için harekete geçileceğini belirtti. Hükümet sözcüsü ise, "Konuyu ilk önce Ticaret Bakanlığına yönlendireceğiz. Kişi haklarını ihlal etmeden tüm süreci ilerleteceğiz." ifadelerine yer verdi.

TAYLAND KÜLTÜRÜNDE ESRAR

Taylandlılar, 1934 yılında yasaklanana dek esrarı tıbbi amaçlı kullanıyordu. Örneğin çiftçiler tarlada çalıştıktan sonra kas gevşetici olarak esrar kullanıyordu.

Uzmanlar, Tayland’ın halihazırda sağlık turizminin merkezi olduğunu ve tropik iklimin etkisiyle Kanada’dan daha ucuz esrar üretimi sağlanabileceğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar