Trump’ın eski avukatı savcılıkla anlaştı

Trump’ın eski avukatı savcılıkla anlaştı
Mali yolsuzluk ve seçim kampanyası sırasında usulsüzlük yaptığı iddia edilen Trump'ın eski avukatı Michael Cohen suçlamaları kabul etti.

Hakkında soruşturma yürütülen ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen, işbirliği yapmak üzere savcılıkla anlaştı. 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Michael Cohen, davanın görüldüğü New York'da  federal mahkemede hakim karşısına çıktı. 51 yaşındaki Cohen, hakkındaki mali yolsuzluk ve seçim kampanyası sırasında usulsüzlük yapıldığı suçlamalarını kabul etti.

Mahkeme salonunda o anları takip eden gazetecilerin aktardığına göre Cohen önündeki kağıtları kafasını sallayarak imzaladı ve sonrasında derin bir nefes aldı. Savcılıkla yaptığı anlaşma Cohen'in 3-5 yıl arasında hapis cezası almasını öngörüyor. Cohen savcılıkla işbirliğine gitmeseydi en az 20 yıl hapis cezası olasılığı ile karşı karşıyaydı.

"AİLESİNİ KORUMAK İÇİN YAPTI"

Cohen’in mahkumiyet kararı 12 Aralık’taki duruşmada belirlenecek.

Michael Cohen, federal savcılarla vardığı anlaşma uyarınca hakkındaki sekiz suçlamayı da kabul etti. Bu suçlamalar arasında vergi kaçırma ve bir mali kuruma yalan beyanat vermek de var.

Amerikan basınına konuşan bazı kaynaklara göre Michael Cohen ailesini korumak ve milyonlarca dolar zarardan kaçınmak amacıyla işbirliğine gitmeyi tercih etti. 

Trump'ın eski avukatı ve danışmanı Cohen'in savcılıkla yaptığı bu anlaşmanın Başkan Trump için önemli sonuçları olabileceğine dikkat çekilmiş, anlaşma kapsamında Cohen'in 2016 yılında Amerika'da Başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddiasına yönelik özel yetkili savcı Robert Mueller'ın yürüttüğü soruşturmada da savcılığa bilgi verebileceği dile getirilmişti. Ancak CNN ve New York Times Gazetesine göre, Cohen'in savcılıkla yaptığı anlaşma federal yetkililerle işbirliğini kapsamıyor.

Federal savcılar Cohen ile ilgili soruşturmada kendisi ve ailesinin sahibi olduğu taksi şirketinden elde edilen 20 milyon dolarlık krediye odaklanıyor. Soruşturmada bir diğer dikkat çekici unsur da porno yıldızı Stormy Daniels'a sessiz kalması için kampanya bütçesinden 130 bin dolar para ödendiği iddiasıydı. Cohen bu parayı kendi cebinden ödediğini söylemiş, hatta Trump’ın 130 bin doları Michael Cohen’e geri ödediği ortaya çıkmıştı.

TRUMP'I ETKİLEYECEK Mİ?

Trump’ın uzun yıllardır yakın çalıştığı Michael Cohen bir süredir Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller’ın ekibiyle işbirliği yapabileceğinin sinyalini veriyordu. Trump’ın en sadık ekip arkadaşlarından biri olarak bilinen Cohen bir dönem Trump’tan söz ederken "Başkan için kurşunun önüne bile atlarım" demişti. Ancak Temmuz ayında ABC kanalına konuşan Cohen o röportajda "Aile ve ülke Başkan’dan önce gelir" ifadesini kullanmıştı.

Hem Trump hem de avukatları Cohen’in savcılıkla işbirliğine gitmesinin kendileri açısından olumsuz sonuçları olabileceği görüşüne katılmıyor.

Trump Rusya ile işbirliği iddialarını reddediyor, Mueller’ın yürüttüğü Rusya soruşturmasını da cadı avı olarak niteliyor. Rusya da bugüne kadar seçimlere müdahale ettiği iddiasını defalarca reddetti. Amerikan istihbarat kurumları ise Moskova’nın 2016 seçimine müdahale ettiği görüşünde. (AMERİKA'NIN SESİ)

Öne Çıkanlar