TTB: Barışı savunmak hekimlerin yükümlülüğü

TTB: Barışı savunmak hekimlerin yükümlülüğü
TTB, 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' bildirisi nedeniyle yargılanan dönemin Merkez Konsey üyelerinin yargılanacağı davaya katılım çağrısı yaptı.

ARTI GERÇEK - Türk Tabipleri Birliği eski Merkez Konseyi üyeleri hakkında 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' bildirisi nedeniyle açılan dava 27 Aralık'ta Ankara Adliyesi'nde görülecek. TTB Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Merkez Konsey üyeleri, duruşmaya çağrı yaptı.

TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' açıklamasının evrensel olarak hekimlerin savaşlara karşı duruşunu ifade ettiğini belirterek, "Tüm çatışmalı ortamların halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden kapsamı nedeniyle evrensel hekim tutumunu içermektedir" dedi.

'SAVAŞ BÜTÜN TOPLUMUN YAŞAM HAKKININ ELİNDEN ALINMASIDIR'

Savaşların ve çatışmalı ortamların insanlık ve toplum sağlığı açısından yıkıcı sonuçlar yarattığını söyleyen Adıyaman, sözlerine şöyle devam etti:

"Savaşlar sadece savaşan tarafların değil, öncelikle bebeklerin, kadınların ve yaşlıların olmak üzere bütün toplumun sağlıklı yaşam hakkının elinden alınması demektir. Aynı zamanda tedavi gereksinimi olan kişilerin tedavi olanaklarının ortadan kaldırılması, çevresel soruların baş göstermesi, açlık, yoksulluk ve ölüm anlamına gelmektedir. Tüm bu nedenlerle hekimlerin savaşlara karşı çıkması 'yaşatma sorumlulukları'nın doğal ve kaçınamayacakları sonucudur."

TTB, hekimlerin 'Sözlerimi geri alamam' şarkısını seslendirdiği ve duruşmaya çağrı içeren bir video yayınladı:

'SAVAŞ KARŞITI MÜCADELE HEKİMLERİN SORUMLULUĞU'

Hekimlerin barışı ve çatışmasızlığı savunmasının sadece kendi halkına değil tüm dünya halklarına karşı borçlu oldukları bir yükümlülük olduğunu ifade eden Adıyaman, aynı zamanda Anayasa'nın başlangıç belgeleri, Türk Tabipleri Birliği ve Dünya Tabipleri Birliği'nin savaşa karşı tutum belgelerinin tüm hekim örgütlenmelerini savaş karşıtı mücadele yürütmekle sorumlu kıldığını söyledi.

'YAŞAMI SAVUNMAK BİRİNCİL GÖREVİMİZ'

Prof. Adıyaman, "Türk Tabipleri Birliği'nin, 'Savaş Bir halk sağlığı sorunudur' açıklaması ve tespiti görev ve sorumluluklarından ayrı değerlendirilemez ve yargılanamaz. Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu ifade ediyoruz" dedi. Adıyaman, tüm hekimleri ve barışın yanında duranları 27 Aralık'ta Ankara Adliyesi'nde görülecek duruşmaya çağırdı.

Öne Çıkanlar