Mayıs nisandan kötü: Tüketici güveninde yüzde 13 gerileme

Mayıs nisandan kötü: Tüketici güveninde yüzde 13 gerileme
Tüketici Güven Endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 13 azaldı. Bu oran verinin kayda alınmaya başlandığı 2012'den beri gözlenen en düşük seviye oldu.

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 13 oranında azaldı; nisan ayında 63,5 olan endeks mayıs ayında 55,3 oldu.

Bu oran, verinin kayda alınmaya başladığı 2012 tarihinden bu yana gözlenen en düşük seviye oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mayıs 2019

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi geriledi

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi nisan ayında 82,2 iken, mayıs ayında yüzde 10,1 oranında azalarak 73,9 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi düştü

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) nisan ayında 82,4 iken, mayıs ayında yüzde 14,9 oranında azalarak 70,1 oldu.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi azaldı 

İşsiz sayısı beklentisi endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) nisan ayında 63,5 iken mayıs ayında yüzde 11,3 oranında azalarak 56,3 oldu.

Tasarruf etme ihtimali endeksi geriledi

Tasarruf etme ihtimali endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) nisan ayında 26 iken, mayıs ayında yüzde 20,3 oranında azalarak 20,8 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, alt endeksleri ve
değişim oranları, Mayıs 2019

VATANDAŞ GELECEĞİ HAKKINDA GİTTİKÇE KARAMSARLAŞIYOR

İktisatçı Mustafa Sönmez de, düşüşe dikkat çekerek, "Tüketici güveninin 16 yıldır bu kadar dibe vurduğu bir ay olmamış. 2008-2009 krizi döneminde 2008 Kasım'ında buna yaklaşmış ama bugünkü kadar karamsar olmamış tüketici. Burası çok önemli!" değerlendirmesi yaptı.

Yalçın Karatepe, "Tüketici Güven Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 13 oranında azalarak 55,3 seviyesine gerilemiş. Geçen sene kurların çok yükseldiği dönemde bile bu kadar düşük seviyeye inmemişti. Vatandaş geleceği hakkında gittikçe karamsarlaşıyor" dedi.

Uğur Gürses, "Sonuçları beğenmeyenler tarafından sandık devrilince son yedi yılın en düşük seviyesine gerilemiş" ifadesini kullandı.

Atilla Yeşilada ise "Seçim harcamaları bitti, ekonomi paydos" dedi.

Öne Çıkanlar