'Türkler katletti, Almanlar izledi; Erdoğan sorumluluğu üstlenmelidir'

'Türkler katletti, Almanlar izledi; Erdoğan sorumluluğu üstlenmelidir'
'Bizim askerlerimiz oradaydı, tanıklık ettiler, birlikte planladılar, engel olmadılar ve izlediler.'

Berivan BUDAK


Almanya'da Ermeni Soykırımı'nın 104. yıl dönümünde düzenlenen bir sunuma katılan Alman tarihçi Dr. Michael Hesemann, bu suçun Türkiye kadar Almanya'yı da ilgilendirdiğine dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sorumluluğu üstlenmesi gerektiğine dair çağrı yaptı.

Ermeni Soykırım'ın 104. yılında Almanya'nın Bielefeld Üniversitesi'nde bir sunum düzenlendi. Sunuma Ermeni Soykırımı üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan tarihçi Dr. Michael Hesemann konuşmacı olarak katıldı.

Yaptığı konuşmada soykırımın nasıl ve kimler tarafından gerçekleştiğine değinen Hesemann, özelikle bu tarihi suçun Türkiye kadar Almanya’yı da ilgilendirdiğine vurgu yaptı. Hesemann Türkiye’nin halen daha soykırımı kabul etmeyişini eleştirdi.

'ALMANLAR SUÇ ORTAĞI'

Konuşmasını sürdüren  Hesemann, "Osmanlılar, müslüman bir devlet kurma adına 1,5 Milyon Ermeni'yi katletmiştir ve tüm ispatlara rağmen bugünki Türk devleti halen soykırımı inkar etmektedir" dedi.

Hesemann "Tüm belgeler bunun bir soykırım olduğunu ispatlamaktadır. Almanlar katliama görgü tanıklığı yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda Türklerle birlik olan Almanlar bu anlaşmayı bozmak istemeyip durumdan haberdar olmalarına rağmen, kendi çıkarları ve menfaatları uğruna soykırıma göz yummuşlardır. Bizim askerlerimiz oradaydı, tanıklık ettiler, birlikte planladılar, engel olmadılar ve izlediler" diye konuştu.

Hesemann, Vatikan arşivinden yaptığı araştırma sonucu topladığı belgeler hakkında da bilgiler verdi. Belgeler arasında, 1915 yılın öncesi ve sonrasında Alman hükümetinin, Osmanlıların ve Vatikan ile aralarında gerçekleşen mektuplar bulunmakta.

Hesemann, tüm verilere rağmen Alman hükümetinin günümüzde bu duruma kayıtsız kaldığını, tarihdeki rolünü üstlenmemekte ve suç ortaklığından sıyırmakta olduğunu belirtti.

'ERDOĞAN SORUMLULUĞU ÜSTLENMELİ'

"Ermeni soykırımı asla unutulmamalıdır. Erdoğan, soykırımın sorumluluğunu üstelenmelidir" diyen Hesemann, tarihten ders çıkarmayanların geçmişin tekrarlanmasına engel olamayacağını söyledi.

MİCHEAL HESEMANN KİMDİR?

Michael Hesemann Alman bir tarihçidir. Ermeni Soykırımı üzerine araştırmalar yaptı. Dünya’da ilk kez Vatikan gizli arşivlerinden daha önce yayınlanmamış kaynakları sundu. Yaptığı araştırmaları Kitap halinde yayımladı.Yazdığı kitaptan dolayı Türkiye'ye girişi yasaklandı.

Öne Çıkanlar